Štěpán Křeček: Průmysl šlápl na brzdu. Stavebnictví jede na půl plynu

09.05.2020 9:31

„Český průmysl je závislý na evropském trhu. Vzhledem ke špatné kondici ekonomiky Evropské unie lze očekávat, že se z pandemie koronaviru bude vzpamatovávat dlouho. Některé průmyslové firmy úplně skončí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Průmysl šlápl na brzdu. Stavebnictví jede na půl plynu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„České stavebnictví přestává zahajovat výstavbu nových bytů. To do budoucna bude prohlubovat problémy na realitním trhu, kde je nedostatečná nabídka bytů. Pandemie koronaviru ve svém důsledku může vést ke snížení dostupnosti bydlené v naší zemi,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průmyslová produkce v březnu meziročně klesla o 10,8 procenta. K meziroční změně průmyslové produkce nejvíce přispělo odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, které pokleslo o 25,8 procenta. Na tomto odvětví je česká ekonomika silně závislá. Navíc na trhu není poptávka po nákupu motorových vozidel, takže i kdyby se podařilo obnovit produkci, stále by přetrvával problém s odbytem.

Průmyslová produkce naopak vzrostla o 6,9 procenta v odvětví výroba potravinářských výrobků. To ukazuje na zvýšenou poptávku lidí, kteří se v průběhu pandemie koronaviru předzásobili trvanlivými potravinami. Tento údaj potvrzují i zvýšené tržby obchodníků s potravinami.

Negativní zprávou je, že meziročně prudce klesly tržby z průmyslové činnosti o 9,5 procenta, což narušuje finanční stabilitu firem. Rovněž negativní je pokles hodnoty nových zakázek o 15,7 procenta. Český průmysl kvůli výpadkům v zakázkách nebude moci naplno využívat své kapacity.

Stavební produkci se dařilo o trochu lépe než průmyslové. V březnu meziročně klesla jen o 2,3 procenta, přičemž výpadky v pozemním stavitelství byly kompenzovány inženýrským stavitelstvím. Stavební úřady v březnu vydaly pouze 6 222 stavebních povolení. Ukazuje se, že lidé ztrácí zájem v průběhu pandemie koronaviru zahajovat nové projekty.

Počet zahájených bytů v březnu meziročně skokově klesl o 30,2 procenta. To do budoucna bude vytvářet problémy na realitním trhu, kde se bude prohlubovat nedostatek na nabídkové straně. Počet dokončených bytů však klesl pouze o 6,8 procenta, takže je evidentní, že existuje snaha dokončovat rozdělané projekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…