Štěpán Křeček: Regulace hypoték bude mít negativní dopad na stavebnictví

06.06.2018 13:17

V případě zpřísnění regulace hypoték dojde ke snížení poptávky po nemovitostech. V takovém případě se může snížit cena realit a omezit výstavba nových bytů. Rozvoji stavebnictví tak kromě stavebních předpisů mohou nově bránit i přísné podmínky pro získávání hypotečních úvěrů.

Štěpán Křeček: Regulace hypoték bude mít negativní dopad na stavebnictví
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„V dubnu a květnu letošního roku došlo k oslabení koruny vůči euru. Tato situace prospívá českým vývozcům, což se pozitivně projevuje v rámci bilance zahraničního obchodu. Do budoucna lze však očekávat, že koruna bude posilovat. Tím budou zvýhodněni dovozci, kterým se sníží náklady na pořízení zboží v zahraničí,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V dubnu došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 4,8 procenta (bez očištění o vliv počtu pracovních dnů dokonce o 7,7 procenta). To však nic nemění na skutečnosti, že české stavebnictví dlouhodobě skomírá kvůli přehnaně složitým stavebním zákonům a neefektivně fungujícím stavebním úřadům. Špatně fungující stavebnictví není schopno uspokojit vysokou poptávku po nemovitostech, což vede k dynamickému růstu cen. Přehřívající realitní trh bude muset schladit Česká národní banka pomocí nových regulací hypotečních úvěrů.

Průmyslová produkce v dubnu po očištění reálně meziročně klesla o 0,2 procenta. Pomocí automatizace se firmám s dostatkem kapitálu daří překonávat napjatou situaci na trhu práce. Kapitálově méně vybavené společnosti však začínají mít problémy s rostoucími mzdovými náklady, což do budoucna může ohrozit finanční stabilitu i reálnou produkci některých firem. Průměrná mzda v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci již dosáhla úrovně 34 437 korun, což představuje meziroční nárůst o 9,2 procenta.

V dubnu podle Českého statistického úřadu skončila bilance zahraničního obchodu se zbožím přebytkem 15,8 miliardy korun. V meziročním srovnání byl vykázán růst o 3,8 miliardy korun. Krátkodobě pomáhá zlepšovat bilanci zahraničního obchodu slábnoucí kurz koruny vůči euru. Dlouhodobě lze však očekávat, že koruna bude spíše posilovat, což bude zvýhodňovat dovozce a snižovat přebytek zahraničního obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty