Štěpán Křeček: Rekordní říjen na hypotečním trhu. Rozpůjčovalo se 24 miliard

21.11.2018 16:58

„Růst úrokových sazeb na hypotečních úvěrech zvedne měsíční splátky. Lidé, kteří budou refinancovat svou hypotéku, mohou získat méně výhodné podmínky. Ty budou zatěžovat jejich rodinný rozpočet a v krajním případě mohou vést až k neschopnosti splácet,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Rekordní říjen na hypotečním trhu. Rozpůjčovalo se 24 miliard
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Průměrná úroková sazba na hypotékách v říjnu vzrostla na 2,66 procenta. Již od srpna můžeme na trhu s hypotečními úvěry pozorovat, že se růst úrokových sazeb začíná zrychlovat. V nabídkách bank nejsou výjimečné hypoteční úvěry s úrokovými sazbami přes 3,00 procenta. V závěru roku lze přitom očekávat další zdražování hypoték, které bude reflektovat růst úrokových sazeb vyvolaný Českou národní bankou.

V říjnu bylo uzavřeno 10 590 hypoték, což je nejvyšší počet ze všech měsíců letošního roku. Lidé se snažili na poslední chvíli získat hypoteční úvěry za výhodnějších podmínek. V listopadu však nápor nových klientů odezní a závěr roku bude pravděpodobně z hlediska počtu sjednaných hypoték podprůměrný. 

Na hypotékách se v říjnu rozpůjčovalo 24,28 miliardy korun, což je nejvíce od listopadu 2016. Na trhu se stále objevují nabídky na poměr výše hypotéky k hodnotě zastavované nemovitosti (LTV) až do výše 90 procent, což je v rozporu s doporučeními České národní banky. Z těchto důvodů lze očekávat, že se centrální banka pokusí svá doporučení uzákonit, aby se jimi řídily všechny instituce na hypotečním trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…