Štěpán Křeček: Řidiči se mohou radovat. Ceny pohonných hmot se výrazně snížily

12.02.2020 12:59

„Za poslední měsíc zlevnila průměrná cena benzínu o více než 50 haléřů za litr a průměrná cena nafty o více než 60 haléřů za litr. Řidiči mohou mít radost, protože snižování cen na čerpacích stanicích bude dál pokračovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Řidiči se mohou radovat. Ceny pohonných hmot se výrazně snížily
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V souvislosti s epidemií koronaviru se začala snižovat poptávka po průmyslových komoditách. Jednou z nejcitlivěji reagujících byla ropa. Aktuálně se cena ropy Brent pohybuje kolem 55 dolarů za barel, což je nejnižší úroveň od konce roku 2018, kdy došlo k prudkému propadu většiny aktiv na trzích. Investoři se obávají, že kvůli koronaviru se zpomalí růst globálního hospodářství, což sníží spotřebu ropy. Nižší spotřeba je již patrná v Číně, kde byla výrazně omezena doprava.

Nižší ceny ropy se odráží v nižších cenách pohonných hmot, které začaly zlevňovat již od poloviny ledna. Zatímco 12. ledna dosahovala průměrná cena benzínu úrovně 32,38 koruny za litr, dnes řidiči tankují v průměru o více než 50 haléřů za litr levněji. Podobný trend byl zaznamenán i u nafty, která před měsícem v průměru stála 32,11 koruny za litr a od té doby zlevnila o více než 60 haléřů za litr. Nafta díky mírné zimě zlevňovala o něco rychleji než benzín, protože se jí spotřebovává méně v generátorech tepla.

Současný trend poklesu cen benzínu a nafty bude přetrvávat i v dalších týdnech. Aktuální ceny pohonných hmot ještě plně nezohledňují pokles ceny ropy. Připomeňme, že po poklesu ceny ropy na konci roku 2018 se průměrná cena benzínu v průběhu února 2019 dostala pod úroveň 30,40 koruny za litr a průměrná cena nafty pod úroveň 30,90 koruny za litr. Tehdy byl kurz koruny vůči dolaru na podobné úrovni jako dnes, takže kurzové rozdíly při dovozu ropy nehrají v rámci tohoto srovnání výraznou roli.

Nízké ceny ropy dělají vrásky na čele zemím, které jsou na prodeji ropy do značné míry závislé. Technická komise, která radí kartelu OPEC a jeho spojencům, již dokonce navrhla snížení produkce ropy o 600 tisíc barelů denně, aby se cena ropy stabilizovala. Již od ledna 2019 přitom platí omezení těžby ropy o 1,2 milionu barelů denně. Z těchto kroků je patrné, že klíčoví hráči na ropném trhu nechtějí připustit další pokles cen. Mnozí investoři si toho všímají a začínají spekulovat na růst cen průmyslových komodit v druhém pololetí letošního roku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…