Štěpán Křeček: Růst cen v průmyslu je nejvyšší v historii ČR

16.11.2021 21:39 | Komentář

Zdražování dál nabírá na síle a ničivě dopadá na naše hospodářství. Nová data o cenách výrobců dokládají, že rozhodnutí České národní banky o skokovém růstu úrokových sazeb bylo správné.

Štěpán Křeček: Růst cen v průmyslu je nejvyšší v historii ČR
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Dostali jsme se do situace, kdy se inflace stala největší hrozbou naší ekonomiky. V říjnu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 11,6 procenta.

Anketa

Považujete činnost konspiratori.sk, nebo spolku NELEŽ za korektní?

2%
96%
2%
hlasovalo: 3422 lidí
Nic podobného nepamatujeme od ledna 1992. Tehdy ještě ani neexistovala samostatná Česká republika. Náš stát byl součástí České a Slovenské Federativní Republiky, kde docházelo k transformaci komunistického hospodářství na tržní.

Šokový růst cen o desítky procent postihuje hned několik odvětví průmyslu. To vede k nutnosti předělávat plánované rozpočty a přeceňovat výrobky firem. Vzniká tak chaos v dodavatelských a odběratelských řetězcích. V mnohých případech je nutné vypovídat dříve uzavřené smlouvy, což zhoršuje kondici českého průmyslu.

Výrazný růst cen byl v říjnu evidován i u stavebních prací, které meziročně podražily o 7,5 procenta. To navíc bylo doprovázeno zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 16,8 procenta. Kombinace zdražujících stavebních prací a stavebních materiálů bude zvyšovat ceny nemovitostí, což opětovně zhorší dostupnost vlastnického bydlení.

V neposlední řadě výrazně vzrostly ceny u zemědělských výrobců o 14,1 procenta. Přitom se zvýšily ceny obilovin o 22,6 procenta, olejnin o 25,8 procenta, čerstvé zeleniny o 11,3 procenta, mléka o 8,8 procenta a skotu o 7,3 procenta. Růst cen zemědělských výrobců povede ke zdražování v supermarketech i restauracích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…