Štěpán Křeček: Špatná úroda povede k dalšímu zdražování

11.08.2021 18:41 | Komentář

„Lidé se musí připravit na zdražování pekárenských výrobků. Kvůli špatné úrodě obilovin totiž bude docházet ke zdražování mouky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Špatná úroda povede k dalšímu zdražování
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu bude letošní úroda obilovin slabší než v loňském roce. Základních obilovin bude sklizeno 6 995 tisíc tun, což je o 4,0 procenta méně než před rokem. Očekávaná úroda by tak měla být o 1,1 procenta menší, než činí desetiletý průměr.

Odhadované meziroční snížení sklizně obilovin je zapříčiněno nízkým hektarovým výnosem i snížením osevních ploch. Největší ztráty jsou hlášeny u ozimých obilovin. Průběh žní navíc komplikuje deštivé počasí, které brání využívání těžké techniky.

Z českých polí mizí řepka. Její předpokládaná úroda se letos snížila na 1 079 tisíc tun, což je o 13,3 procenta méně než v loňském roce. Farmáři výrazně snížili osevní plochy řepky o 7,0 procenta a zároveň se snížil hektarový výnos řepky o 6,8 procenta.

Farmářům se v posledních letech vyplatilo pěstovat mák, který měl velice příznivé výkupní ceny. V důsledku tohoto vývoje došlo k rozšíření osevních ploch máku o 9,0 procenta, což povede k rekordní úrodě za posledních deset let. Tím by se měly stabilizovat ceny máku na pultech obchodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…