Štěpán Křeček: Srpen byl pro obchodníky příznivý. Situace se však zhorší

08.10.2020 11:18

„V srpnu se lidé nebáli utrácet. Díky tomu obchodníkům vzrostly tržby. Nicméně s tím, jak se zhoršuje epidemiologická situace, se bude zhoršovat i situace v ekonomice. Pravděpodobně dojde k růstu nezaměstnanosti a příjmy domácností se začnou tenčit. To bude mít negativní dopad na útraty v obchodech,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Srpen byl pro obchodníky příznivý. Situace se však zhorší
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Podle srpnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu růstu maloobchodních tržeb o 1,6 procenta. Ke zvýšení tržeb o 3,0 procenta došlo u nepotravinářského zboží. Mírný růst o 0,5 procenta byl zaznamenán u potravin. Naopak mírný pokles tržeb o 0,2 procenta doprovázel prodej pohonných hmot.

Nejvyšší zájem přetrvával o nákupy zboží přes internet a zásilkové služby, kde byl vykázán růst tržeb o 14,0 procenta. Oproti předchozím měsícům bylo patrné, že se lidé vrátili do kamenných prodejen. Nicméně je zřejmé, že koronavirová krize urychlila přesun z reálného do virtuálního světa. Na tom se již pravděpodobně nic nezmění ani po konci pandemie.

Tržby ve specializovaných prodejnách, kde lidé nakupují počítače a komunikační zařízení, vzrostly o 4,6 procenta. To souvisí s nutností více pracovat prostřednictvím internetu. Lidé i firmy si potřebují lépe vybavit své kanceláře, aby mohli využívat moderní software a aplikace.

Naopak tržby za prodej oděvů a obuvi klesly o 5,3 procenta. Koronavirus výrazně snížil poptávku po nákupu formálních oděvů, protože vedl k častějšímu využívání práce na home office. Oděvním a obuvním společnostem rovněž uškodil propad cestovního ruchu, protože turisté tvoří významnou část poptávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.