Štěpán Křeček: Stavebnictví po obřím propadu roste jen mírně

08.02.2022 7:35 | Komentář

„V loňském roce bylo dokončeno 34 641 bytů, což bylo o 229 více než o rok dříve. Bohužel jsme se však nevrátili na úroveň před pandemií, kdy v roce 2019 bylo dokončeno 36 406 bytů. Nedostatek bytů na realitním trhu vede k vysokému růstu cen, což zhoršuje dostupnost vlastnického bydlení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Stavebnictví po obřím propadu roste jen mírně
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Stavební produkce v roce 2021 zaznamenala meziroční růst o 1,4 procenta. V rámci pozemního stavitelství vzrostla produkce o 1,5 procenta. Inženýrské stavitelství zvýšilo svou produkci o 1,0 procenta. Vzhledem k nízké srovnávací základně z roku 2020 se pro loňský rok očekávalo silnější oživení ve stavebnictví. Výsledky jsou proto zklamáním.

Počet zaměstnanců ve stavebnictví se v roce 2021 meziročně snížil o 1,1 procenta. Nové zaměstnance nenalákal ani meziroční růst průměrné mzdy v tomto odvětví o 5,1 procenta. Stavebnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem českých zaměstnanců. Bude proto zapotřebí vydat více pracovních povolení pro cizince.

V loňském roce uzavřely stavební podniky s 50 a více zaměstnanci 78 517 stavebních zakázek, což představuje meziroční nárůst o 15,3 procenta. Celková hodnota těchto zakázek činila 290,2 miliardy korun. Při realizaci zakázek se však naráželo na problémy se zásobováním stavebními materiály. To prodlužovalo výstavbu některých projektů.

Počet vydaných stavebních povolení v loňském roce meziročně vzrostl o 5,8 procenta na 90 960. Orientační hodnota těchto staveb činila 521,9 miliardy korun. Počet zahájených bytů v roce 2021 se meziročně zvýšil o 28,3 procenta na 45 244 bytů. Počet dokončených bytů se však zvýšil jen nepatrně o 0,7 procenta na 34 641 bytů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.