Štěpán Křeček: Stavebnictví se silně propadá, průmysl je stabilnější

09.04.2021 15:10

„Lidé, kteří vyčkávali s nákupem nemovitostí, protože očekávali, že v ekonomické krizi klesnou ceny, výrazně prodělali. Omezení stavební produkce v kombinaci s pumpováním peněz do ekonomiky vyvolalo prudký růst cen na realitním trhu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Stavebnictví se silně propadá, průmysl je stabilnější
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Stavební produkce v únoru 2021 zaznamenala meziroční propad o 11,0 procenta. Špatné výsledky hlásí především pozemní stavitelství, které se meziročně propadlo o 13,8 procenta.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Naopak produkce v rámci inženýrského stavitelství meziročně vzrostla o 0,8 procenta. Stavebnictví trpí nedostatkem pracovních sil i nejistotou ohledně budoucího vývoje. To vede k odkládání realizace nových projektů.

Stavební úřady v únoru 2021 vydaly pouze 6 144 stavebních povolení. To bylo o 3,3 procenta méně než před rokem. Orientační hodnota povolených staveb však narostla o 30,0 procenta, což reflektuje výrazný růst cen na realitním trhu. Počet zahájených bytů v únoru 2021 meziročně klesl o 8,9 procenta. Počet dokončených bytů klesl dokonce o 15,6 procenta. To předznamenává omezení nabídky bytů na realitním trhu, což bude tlačit na další růst cen nemovitostí.

Průmyslová produkce v únoru 2021 meziročně klesla o 2,6 procenta. Nejméně se dařilo v odvětvích výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů či výroba elektrických zařízení. Přesto můžeme říct, že český průmysl v pandemii obstál relativně dobře, protože nebyl vypínán jako jiné části ekonomiky.

V únoru 2021 byl v rámci průmyslu zaznamenán mírný meziroční pokles tržeb o 0,5 procenta. Hodnota nových zakázek však vzrostla o 6,7 procenta, což by mohlo vést k oživení českého průmyslu v průběhu letošního roku. Situace by se měla zlepšovat i díky vakcinaci obyvatelstva, což by mělo vést k postupnému rušení všech restrikcí v ekonomice a nastartování silného hospodářského růstu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…