Štěpán Křeček: V krizovém roce 2020 pokračoval růst mezd

08.03.2021 21:04

„Mzdy v loňském roce mírně vzrostly, přestože ekonomika zažila dramatický propad. K růstu mezd přispěla situace na trhu práce, kde je stále vysoký počet volných pracovních míst. V odvětvích silně zasažených koronavirovou krizí však zaměstnanci i podnikatelé trpěli kvůli výpadkům příjmů. Ty zhoršovaly jejich rodinné rozpočty,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: V krizovém roce 2020 pokračoval růst mezd
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

„Díky změně daňového systému se v letošním roce zvýšily čisté mzdy zaměstnanců, i když jim zaměstnavatelé nezvýšily hrubé mzdy. To pomáhá zlepšovat situaci zaměstnanců, aniž by se zvyšovaly mzdové náklady firem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Anketa

Má poslanec Lubomír Volný vaši důvěru?

37%
63%
hlasovalo: 14829 lidí

Průměrná mzda ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku dosáhla hodnoty 38 525 korun, což bylo o 2 363 korun více než ve stejném období před rokem. Nominální průměrná mzda meziročně vzrostla o 6,5 procenta. To vzhledem k velikosti inflace znamená, že reálná průměrná mzda vzrostla o 3,8 procenta.

Čtyři pětiny zaměstnanců pobírali ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku mzdu v rozmezí 16 356 korun a 63 781 korun. Nejvyšší průměrnou mzdu pobírali Pražané. Její výše dosáhla úrovně 45 944 korun. Naopak nejnižší mzdy pobírali lidé v Karlovarském kraji, kde průměr činil pouze 34 200 korun.

Většina zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhne, protože její hodnota je zkreslena vysoko příjmovými skupinami obyvatel. Vhodnějším ukazatelem pro zjištění mzdy, kterou pobírá běžný zaměstnanec, je proto medián mezd. Ten vyjadřuje hodnotu mzdy, kterou dostává zaměstnanec přesně uprostřed pomyslného souboru všech zaměstnanců seřazených vzestupně podle výše svých mezd. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku dosáhl medián mezd hodnoty 32 870 korun, což bylo o 5,4 procenta více než ve stejném období před rokem.

Za celý loňský rok dosáhla průměrná mzda na úroveň 35 611 korun, což bylo o 1 500 korun více než v roce 2019. Nominální průměrná mzda v roce 2020 vzrostla o 4,4 procenta. To vzhledem k velikosti inflace znamená, že reálná průměrná mzda vzrostla pouze o 1,2 procenta. Ze zpomalení růstu mezd lze vinit zhoršení ekonomické situace v důsledku koronavirové krize.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…