Štěpán Křeček: Zadlužení veřejného sektoru dosáhlo úrovně 40,5 procenta

10.01.2022 12:41 | Komentář

„Především kvůli deficitnímu hospodaření ústředních vládních institucí se meziročně zvýšila míra zadlužení veřejného sektoru na 40,5 procenta. Česká republika však stále patří mezi nejméně zadlužené země Evropské unie,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Zadlužení veřejného sektoru dosáhlo úrovně 40,5 procenta
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Hospodaření sektoru vládních institucí ve třetím čtvrtletí 2021 dosáhlo schodku 42,7 miliardy korun. Na špatných výsledcích hospodaření se podílely především ústřední vládní instituce. Místní vládní instituce hospodařily s přebytkem.

Míra zadlužení veřejného sektoru meziročně vzrostla o 2,4 procentního bodu na 40,5 procenta. Absolutní výše dluhu vládních institucí meziročně vzrostl o 260,0 miliardy korun na 2 432,9 miliardy korun.

Celkové výdaje vládních institucí svižně narůstají. Nejvíce se zvýšily výdaje na sociální dávky a náhrady zaměstnancům. Pokles výdajů byl evidován pouze u kapitálových transferů. Na meziroční růst příjmů měly vliv hlavně daně z výroby a dovozu spolu se sociálními příspěvky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …