Štěpán Křeček: Zdražování běží na plné obrátky. Češi si připlatí za pivo

14.08.2020 12:52

„Milovníci neřestí si sáhnou hlouběji do kapsy. Po zdražování tabákových výrobků a tvrdého alkoholu přijde výrazné zdražení piva. Pivovary jsou nuceny reagovat na vysokou inflaci v české ekonomice a nepříznivé dopady pandemie koronaviru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Zdražování běží na plné obrátky. Češi si připlatí za pivo
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Meziroční míra inflace v červenci letošního roku vzrostla o 3,4 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v červnu. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,7 procenta a ceny služeb o 3,0 procenta. Inflace se pohybuje mimo své toleranční pásmo a vzdálila se od inflačního cíle ve výši 2,0 procenta.

Zvyšování cenové hladiny v červenci nepotěšilo milovníky neřestí. Ceny tabákových výrobků meziročně vzrostly o 13,8 procenta a ceny lihovin o 10,6 procenta. Navíc v následujících měsících lze očekávat výrazné zdražování piva a pravděpodobně ani víno nezůstane pozadu.

Nadále jsme byli svědky výrazného zdražování ovoce, u kterého byl zaznamenán meziroční růst cen o 22,8 procenta. Výrazně zdražovaly i další základní potraviny jako mouka, cukr či vepřové maso. Naopak ceny brambor klesly o 13,3 procenta.

Důsledky pandemie koronaviru nic nezměnily na zvyšování cen nájemného, kde byl v červenci zaznamenán meziroční růst o 2,8 procenta. Dražší byla i elektřina o 7,6 procenta. Vliv na zvýšení cenové hladiny měly rovněž stravovací služby, které meziročně zdražily o 5,6 procenta. Naopak ceny v dopravě meziročně klesly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…