Studenti PF UK: Odvolání ministra Pospíšila prohloubí nedůvěru v justici

29.02.2012 13:31

Otevřený dopis premiérovi RNDr. Petru Nečasovi.

Studenti PF UK: Odvolání ministra Pospíšila prohloubí nedůvěru v justici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Vážený pane premiére,

my, níže podepsaní studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy,

vyjadřujeme svoje znepokojení nad zprávami, které mluví o výměně ministra Jiřího Pospíšila (Pozn. autora: Tento dopis byl napsán dne 26. 2. 2012) ve spojitosti s kauzou odvolání vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Domníváme se, že v současné chvíli je nezbytné uspokojivě vyřešit personální obsazení Vrchního státního zastupitelství tak, aby nové vedení bylo zárukou nekorupčního a právně profesionálního přístupu ke všem kauzám bez rozdílu. Dle našeho názoru Jiří Pospíšil postupoval podle zákona ve snaze o vylepšení obrazu justice u české veřejnosti, stejně jako o zlepšení situace státního zastupitelství.

Domníváme se, že odvolání ministra Pospíšila by v dnešní situaci vyvolalo silný pokles důvěry společnosti v justici, která je i tak poměrně malá, což jako občané i budoucí právníci neseme s nelibostí.

Jsme si vědomi, že setrvání Jiřího Pospíšila je plně v rukou premiéra. Zastáváme ale názor, že v tento okamžik by bylo odvolání ministra Pospíšila značně nešťastné a nepodpořilo by úsilí státních zástupců, policistů i občanů o prosazování spravedlnosti.

Žádáme Vás, abyste neodvolával ministra Jiřího Pospíšila v souvislosti se situací na státním zastupitelství, ani v dohledné době, což by mohlo vyvolat dohady o souvislostech s touto aférou.

Zároveň bychom Vás rádi požádali o přijetí nového zákona o státním zastupitelství, který by hodnotila kladně z hlediska úspěšného boje proti jeho zneužití odborná veřejnost.

Studenti Právnické fakulty UK v celkovém počtu 107 osob

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…