Svatopluk Otava: Šili tepláky a zatím to spíš vypadá na z ostudy kabát

11.12.2017 8:15

Snaha o likvidaci premiéra Babiše, poslance Faltýnka a jejich blízkých až snad do devátého kolena se „tradičním“, samozřejmě hlavně „demokratickým“ politikům zatím málo daří. Dnes se má ke cause Čapí hnízdo nějak postavit i Mandátový a imunitní výbor PSPČR. Jaksi se však od začátku objevují jisté zádrhele v souvislosti s jeho prací.

Svatopluk Otava: Šili tepláky a zatím to spíš vypadá na z ostudy kabát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Když chybí „formální kroky“…

Jistěže obecně platí, že má-li kdokoli k čemukoli zaujmout stanovisko, měl by vědět podrobnosti a souvislosti co možná nejdetailněji. Z toho důvodu Výbor požádal státní zastupitelství k vydání kompletního spisu, aby si jej mohli členové nastudovat. Umožněno jim to nebylo a spis mají pouze k nahlédnutí. Musí si proto zajít pokorně na jiný úřad, postavit se zřejmě do fronty a „nastudovávat“.

Členové výboru určitě nejsou všichni policisté či státní zástupci, dá se očekávat, že k detailnějším vysvětlením budou potřebovat i názory expertů. To byl též důvod, proč si na dnešní jednání pozvali jak vyšetřujícího policistu Pavla Nevtípila tak i státního zástupce Jaroslava Šarocha. Tito odborníci však nepřijdou, poněvadž prý „neproběhly všechny formální kroky, aby mohli na jednání promluvit“. Toto je citace z portálu ECHO 24.

Vypadá to tedy poněkud těžkopádně. Člen výboru, jenž si bude prostudovávat spis a bude mít nějaký dotaz k tomu či onomu, patrně bude muset telefonicky, mailem nebo pochůzkou kontaktovat jednou pana Nevtípila, ondy zase pana Šarocha, aby mu vysvětlili jednotlivé kroky, které v důsledku vedly k žádosti o vydání imunitou dnes zaštítěných mužů.

Takový postup by byl nejen zvláštní, ale snad i ze zákona neproveditelný, poněvadž jednání Výboru je neveřejné, tak jaképak snadno hacknutelné mailování nebo odposlechnutelné telefonování, pravda? Tož, nezbývá, než vyrazit do předvánočního ruchu a pořídit si na zasedání Výboru řádné pohorky, aby cosi vydržely v prosincových plískanicích.

Paní Němcová nemusí…, mělo se „postupovat jako minule“

Takovou štrapáci ale nebude muset podstoupit členka minulého i současného Výboru paní Miroslava Němcová (ODS), která tak trochu naivně sdělila právě ECHu 24, že prý se mělo „postupovat jako minule“. Tehdy, v srpnu si mohli členové minulého Výboru rovněž spis prostudovat, zmínění odborníci policie a státního zastupitelství se bez problémů dostavili a všichni dohromady pěkně konzultovali, sněmovali a radili se, až pány Babiše a Faltýnka k vydání doporučili.

Pozoruhodné je, že v srpnu se zřejmě neprojevil žádný nedostatek „všech formálních kroků, aby mohli promluvit“. Pánové Nevtípil a Šaroch ovšem. Zvláštní. V létě se na Mandátovém a imunitním výboru PSPČR utajeně švitořit dá, v zimě už to nejde.

Nabízí se tak trochu kacířská myšlenka – jestli to nebude taky tím, že po parlamentních volbách delegovali desítky let „tradičními“ stranami obelhávaní voliči docela jiné politické subjekty, tudíž i složení Výboru je tak nějak jiné, asi i zvědavější, takže hladký přesun Babiše s Faltýnkem do vězeňských stejnokrojů se patrně konat nebude.

Nabízí se i docela veselá myšlenka – že nějací ti uniformovaní i okvádrovaní krejčíci se v širokých zákrutech české jurisdikce tak zamotali do střihů obžaloby na politickou zakázku, až se stal zadavatel poněkud nesolventním, platit za tento model už nemůže, takže nakonec je z toho materiálu spíchnutý už v titulku uvedený z ostudy kabát. No, nekupte to…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…