Svatopluk Otava: Volby podle Britských listů

26.11.2017 13:59

Nejdivočejší teze o vlastní, hnědé nadřazenosti nad „plebsem“ publikují hnědokavárníci na sorosovském webíku Britské listy často. Onehdy se však válečný trubadúr Karel Dolejší „zamyslel“ nad povolaností Českého národa k vládě ve vlastní zemi zcela obludně. „Mýtem“ nazývá toto právo aktivistický pisálek.

Svatopluk Otava: Volby podle Britských listů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Svátek pro „vyvolené“. Tož to jsou ty správné volby

V úvodu se pan redaktor pustil do stručné historické exkurze vývoje všeobecného volebního systému od starověku po dnešek s tím, že od původního elitářského hlasování tu majetných, onde třeba jen mužů, jsme dospěli do jakési patové situace, kdy je volební právo přiznáno všem zletilým občanům.

Asi pod bezprostředními dojmy z letošních výsledků parlamentního hlasování se „intelektuál“ a jediná pravá „elita“ národa rozpálil do běla. (Do hněda…?)

Jelikož všichni zletilci musí absolvovat testy a závěrečnou zkoušku při touze vlastnit třeba řidičský průkaz, navrhuje Karel dolejší i jakýsi prosívací systém pro voliče České republiky v podobě testů z politické gramotnosti. Pouze po jejich absolvování by pak byl občan teprve „povýšen“ na voliče a vpuštěn do volební místnosti.

Epistokracie – tj. já jo, ale ty už ne

Epistemokracií či epistokracií nazývá pan Dolejší vylučování nespolehlivých, opírajíc se při tom o teze rovněž nahnědle mudrujícího filozofa Brennana. Takový systém by si prý přitom zachoval veškeré znaky demokratického způsobu voleb, jen by byl výsledek jaksi – inu… lepší a zaručenější.

O politickém zadání testů z „politické gramotnosti“ netřeba jistě pochybovat. Nejspíše by je tvořil samotný pan Dolejší i s panem Čulíkem za účasti konzultantů jako jsou Jeho Nejasnost Schwarzenberg, praktikující „věřící“ chemik Kalousek nebo slavný rusobijec Ženíšek. A jiní reprezentanti nepokrytě fašizující squadry kavárenských fascess, kteří dosud jen nešťastnou shodou historických nespravedlností a náhod kostrbatě vládnou jazykem našich předků.

Poněvadž – řídit stát je přece mnohem větší robota, než řídit auto, dí zasněně redaktůrek snící o pěkné, zřejmě zlacené sesličce odpovědného, správně rozhodujícího „státníka“.

Zrušme tedy plenty, zrušme i politické subjekty opozičního charakteru, neboť jich už netřeba více. Pan Dolejší ťapne každého ve volebních místnostech prostřednictvím svých „testů politické gramotnosti“ za ručičku a vlídně jej dovede až k (národní!) urně. Tam bude každý moci už jen plivnout na minulost svých předků a vykráčí mentálně obohacen do skvostné reality Evropské svaté říše Římské národa Muslimsko.Německého.

A demokracie? Kdo by se tím zahnívajícím přežitkem, co dodýchává kdesi za ruskými hranicemi zabýval, pravda….?

Svatopluk Otava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…