Tomáš Haas: Náš systém je postaven na kompromisech, dohodách a "něco za něco" dealech

20.06.2013 15:16

Policie odposlouchává prezidenty, premiéry, odposlouchává ne sjezdech politických stran, zatýká tam kde není jasné zda to za co zatýká je trestné a nezatýka tam, kde o trestnosti není sporu.

Tomáš Haas: Náš systém je postaven na kompromisech, dohodách a "něco za něco" dealech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Zatýká tam, kde nemá žádný konkrétní důkaz, v naději, že důkazy někde vyloví později a veřejnost je dostatečně zmanípulovaná hysterickým voláním po "boji s korupcí", aby to nejen přijala, ale aby to přijala s revolučním nadšením.

Používá hrubé donucovací prostředky tam, kde je situace nevyžaduje, porušuje tím zákon o policii.

Zasahuje bez předběžné konzultace s prezidentem, premiérem a ministram v objektech vlády, zatýká přední činitele bezpečnostních služeb bez konzultace s příslušným ministrem.

A část medií se raduje. Velká část veřejnosti se raduje.

Systém je špatný. Náš systém je postaven na kompromisech, dohodách a "něco za něco" dealech.

Ani nemůže být jiný, poměrný volební systém je v našich podmínkách špatný, vede k tomu, že nikdy nebudeme (rozhodně jsme dosud neměli) vládu, která by mohla vládnout, ani politickou stranu, která by mohla plnit svůj program a odpovídat za jeho plnění voličům. Systém nemůže fungovat bez dealů, dohod a kompromisů. A to je špatné.

Kompromis je někdy nutný a nevyhnutelný, ale vždy je porážkou. Je výsledkem nemožnosti prosadit to, co si voliči přáli. Je výsledkem nemožnosti prosadit nejlepší řešení, za které je pak vydáváno průchozí řešení. Je politikou nejmenšího společného jmenovatele.

Ale u nás se kompromis již dávno stal pozitivním prvkem a cílem sám o sobě. Nehodnotíme politiky podle toho, s jakým úspěchem dokáží prosazovat program, se kterým je do parlamentu poslali jejich voliči, ale podle toho jak dokáží "nalézt společné řešení". Bohužel se to "společné řešení" málo kdy může obejít bez "něco za něco" dealů a zákulisních dohod.

Po zamyšlení a hledání východisek volám již léta.

Ale rád bych, aby změna vyšla z důkladných anylýz vad systému a z hodnocení možných východisek. Aby byla produktem vůle voličů, aby jejím agentem byly politické strany a rozhodně ne pro to, aby reforma byla výsledkem mocenských zásahů a zastrašovacích metod ozbrojených mocenských složek, bezpečnostních orgánů a prokurátorů.

Z takové "reformy" mám strach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Haas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka