Tomáš Haas: ODS se řítí do pekla

04.02.2013 16:27

Podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta.

Tomáš Haas: ODS se řítí do pekla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Je třeba lépe prodat to, co pozitivního jsme udělali, a nabídnout nová témata"
"Ano, ODS má problémy, netají se s nimi a snaží se situaci řešit. Nicméně špinavé prádlo se pere doma, nikoli na ulici."

Podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta.

ČSSD by volilo 38 procent lidí, druzí by skončili komunisté se 17,5 procenty. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body.

Ministr zemědělství Petr Bendl průzkumy nepřeceňuje. „Ač jsem viděl jiné průzkumy a ty říkají něco jiného, je třeba lépe prodat to, co pozitivního jsme udělali, a nabídnout nová témata,“ míní ministr.

„Ano, ODS má problémy, netají se s nimi a snaží se situaci řešit. Nicméně špinavé prádlo se pere doma, nikoli na ulici." říká poslankyně Lenka Kohoutová.

Zatím jediné "nové téma", které ODS po každých prohraných volbách nabízí, je „návrat ke kořenům“ a poukazování na to, že vše zavinil Topolánek, který už je třetím rokem mimo politiku (brzy budou tato prohlášení doprovázena stručným životopisem Mirka Topolánka, aby si zapomnětliví diváci a čtenáři připomněli, o koho vlastně jde. Toto vysvětlení důvodů ztráty voličské důvěry je již tak staré, že by se mohlo psát klasickou latinou: „Ceterum autem censeo Topolánek esse delendam“). Průzkumy lžou. Volební debakly jsou zaviněny tím, že ODS provádí úžasné reformy, kterým veřejnost nerozumí. Jiné problémy ODS nemá, a i kdyby měla, nesmí se o nich mluvit, protože to straně škodí. Špinavé prádlo se pere doma.

Jak odhodlaně se pere, je vidět i z toho, že ODS začala likvidovat svou manažerskou síť. Šetřit se musí všude. Reorganizace, z toho, co zatím slyším, spočívá v tom, že se ruší ty organizační stupně, které jsou nejblíže k nebezpečné členské základně. Oblastní manažery ODS nepotřebuje. Má to několik výhod. Zaprvé se tím ušetří na jejich platech. Za druhé bude komunikace vedení s členskou základnou spočívat v komunikaci vedení regionů v regionech s personálně téměř totožným vedením regionů ve Výkonné radě. Komunikace bude ve většině případů probíhat nadsvětelnou rychlostí.

Vedení regionů bude mít dokonalý přehled o dění ve Výkonné radě ještě dříve, než jednání rady skončí, a naopak. Přenos informací mezi vedením a členskou základnou bude zjednodušen. Předseda regionu vyvěsí v krajském městě na dveře regionální kanceláře rozpis úkolů a možná, nebude-li to příliš nákladné, sešit s nápisem "Kniha přání a stížností členů ODS v našem kraji", opatřený razítkem "Tajné".

Z oken pak vyvěsí čisté, bíle zářící prádlo.

Nabízí se důvod třetí a obávám se hlavní. ODS se snaží přivést zásadu "Špinavé prádlo se pere doma" k dokonalosti. Špinavé prádlo se bude prát doma, a to na stupni, na kterém ta špína vzniká. Proč jí znepokojovat a zatěžovat členskou základnu. Ještě by něco mohlo proniknout až na ulici a to, jak víme, by straně mohlo škodit – veřejnost by mohla nabýt falešného dojmu, že ODS má nějaké problémy a v čem ty problémy jsou! A v hlavách prostých členů ODS by mohly vznikat nebezpečné nápady, jako volání po změnách ve vedení a po mimořádných regionálních sněmech a kongresech, které by zdržovaly pohlaváry a jejich kmotry od těžké a odpovědné práce na znovunabytí důvěry voličů.

Je lépe ty nejnižší organizační články, na kterých by členská základna mohla takové nápady iniciovat, zbavit možnosti komunikace, jak vzájemné, horizontální, tak ve směru vertikálním, mezi členskou základnou a celostátním i regionálním vedením.

Pokud nějaké změny přijdou, mají přijít pěkně zhora, formou příchodu "nových tváří", starých osvědčených reformátorů, jako je Martin Kuba, Pavel Dlouhý, Pavel Bém, Petr Bendl a Boris Šťastný. A nesmím zapomenout usměvavého pana Nwelatiho, který vše, co potřebujeme vědět o podstatě problémů ODS, tak jasně a přehledně vysvětlil televizním divákům v Hyde Parku. Ti se už ostatně nabízejí, že ODS z toho pekla vyvedou.

Vyšlo na blogu Aktuálně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Haas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.