Tomáš Maštalíř: Nejistá budoucnost Jihočínského moře

23.07.2016 14:00

V minulém týdnu rozhodl mezinárodní arbitrážní soud v Haagu ve sporu mezi Čínou a Filipínami o ostrovy v Jihočínském moři ve prospěch ostrovního státu. Čína pravděpodobně tušila, že mezinárodní arbitr zamítne její nároky na sporné ostrovy, a již předem prohlašovala, že se jeho rozhodnutím nebude řídit. Zároveň této situace dobře využila ve vnitrostátní propagandě, kdy dostala opět možnost vložit se do pozice oběti, kterou se „cizí mocnosti“ snaží rozvrátit. Poukazovat na vnější nebezpečí bylo vždy důležitou součástí budování čínského nacionalismu.

Tomáš Maštalíř: Nejistá budoucnost Jihočínského moře
Foto: pixabay.com
Popisek: Jihočínské moře, ilustrační foto

Ačkoliv věřím, že Haagský soud nebyl proti Číně zaujatý a rozhodoval nezávisle, je očividné, že se neohlížel na následky, které pro tento napjatý region bude jeho rozhodnutí mít. Filipíny odmítly pokračovat v bilaterálních hovorech s Čínou, pokud nebude bráno v úvahu rozhodnutí arbitráže. To je ovšem pro čínské zájmy nepřijatelné.
 
Ani Filipíny nemohou příliš očekávat, že by rozhodnutí arbitru vedlo ke zlepšení jejich pozice v Jihočínském moři. Ačkoliv mají nyní oficiálně potvrzené, že jejich nároky jsou právoplatné, Čína se ostrovů jen tak nevzdá a bude je dál kontrolovat s pomocí námořnictva. Rozhodnout o územních nárocích je jedna věc, ale donutit Čínu, aby výsledek arbitru respektovala, je něco úplně jiného. Čína není Rusko a díky své pozici ve světové ekonomice si mezinárodní společenství nedovolí jen tak uplatnit sankce nebo i tvrdší vynucovací prostředky.
 
Není ale pravděpodobné, že by toto rozhodnutí vyvolalo v blízké době ozbrojený konflikt v Jihočínském moři. Jedním z důvodů je to, že Čína nemá v současné situaci potřebu. Část ostrovů drží pod kontrolou a oproti okolním zemím má vojenskou převahu. Čínská rétorika se drží toho, že chce tento konflikt řešit mírovou cestou, nicméně pouze s přímými aktéry sporu. Čína si dobře uvědomuje, že řešit konflikt skrze bilaterální hovory s každou zúčastněnou zemí zvlášť je pro ní výhodnější, protože má v tomto případě převahu. To vědí i země jihovýchodní Asie, kteří chtějí do řešení sporu zapojit mezinárodní společenství a Spojené státy Americké s tím, že s jejich podporou eliminují převahu Číny. Ta ovšem argumentuje, že se jedná o regionální konflikt a nezúčastněné země by do něj neměly vstupovat. Tím se především myslí Spojené státy, které provádějí pravidelná vojenská cvičení se svými filipínskými spojenci. Právě tato cvičení Čína bouřlivě kritizuje a označuje je za provokaci a příčinu napětí v regionu, stejně tak i faktor, který brání hladkému průběhu mírových jednání.  Zároveň vždy poukazuje na to, že v případě „narušení suverenity“ je připravena bránit své území silou. Americká vojenská přítomnost ovšem vnáší do regionu Jihočínského moře určitou míru stability a rovnováhy sil tak, že ani Čína by si nedovolila být přímým agresorem v případném konfliktu. 
 
Ačkoliv všechny strany tvrdí, že jsou připraveny použít k ochraně svých nároků sílu, nikdo si to v současné situaci nedovolí. Čína se svých požadavků nesleví a bude dál tlačit Filipíny do bilaterálních jednání, ty ovšem budou trvat na potvrzení rozhodnutí Haagského arbitru. Jednání o mírovém řešení sporu budou nyní o to složitější. Je také nejasné, jak se k současné situaci postaví další účastníci sporu – Vietnam, Malajsie, Brunej a Taiwan, který se rovněž vyjádřil kriticky k rozhodnutí arbitru.
 
Spory v Jihočínském moři se týkají především Paracelských ostrovů, i když ostrovy jako takové nejsou skutečným zájmem pro žádného z účastníku, všem jde především o okolní vody, především využívání výlučných ekonomických zón. Jihočínské moře je nejen bohaté na rybolov, ale především se v něm nacházejí obrovské zásoby přírodních zdrojů, ropy a zemního plynu. Navíc je křižovatkou největších obchodních tras na moři. Každý ostrov znamená pro stát, kterému náleží, okruh 200 námořních mil výlučné ekonomické zóny a tím i právo k průzkumu a těžbě přírodních zdrojů.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…