Tomáš Petříček: Energetická krize ohrožuje sport pro děti a veřejnost

19.09.2022 20:44 | Komentář

V poslední době to nejsou zdaleka jen dopisy od poskytovatelů energetických služeb, které způsobují v mnoha českých domácnostech šok.

Tomáš Petříček: Energetická krize ohrožuje sport pro děti a veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

Drastické zvyšování nákladů na energie se již projevuje i ve zvyšování členských příspěvků a podobných plateb za sportování dětí i dospělých, které rodinné rozpočty již nemohou utáhnout. Některé spolky a oddíly rovnou už nyní hovoří o hrozícím ukončení své činnosti, protože ani zvyšování plateb od sportovců nepokryje rostoucí náklady za osvětlení, vytápění a další obsluhu sportovišť. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

Bez účinné veřejné pomoci tak hrozí, že se amatérské sportování, zejména sport pro děti a mládež, stane buď službou nedostatkovou, nebo rovnou zcela nedostupnou. Sportovní kluby, oddíly a další organizátoři sportovních aktivit už tak velmi obtížně přežili pandemickou krizi, během nadcházející a příští zimy je však čeká období pravděpodobně ještě o mnoho náročnější - a možná pro mnohé rovnou likvidační. Sportování veřejnosti a především sportování dětí a mládeže přitom je nepochybně ve veřejném zájmu a nemělo by být pouze luxusem, který si můžeme v krizi dovolit proškrtat.

Před několika lety byla s náležitou pompou založena Národní sportovní agentura. Podíváme-li se na stránky této nově vzniklé státní instituce, která měla podle Andreje Babiše zachránit český sport, dočteme se, že na pokrytí zvýšených nákladů na provoz byla přes léto vypsána dotační výzva na 385 milionů korun, což je s ohledem na situaci, kdy dochází k minimálně dvojnásobnému zvyšování nákladů a překotnému ukončování aktivit sportovních celků, žalostně málo pro jediný kraj, natož celou Českou republiku. Přitom ředitel agentury Filip Neusser oznamoval, že na pomoc sportu půjde více než půl miliardy korun. A o možnosti dalšího navýšení pomoci zejména pro oddíly a kluby, které pracují s mládeží už z úst představitelů agentury není slyšet vůbec. Novináři navíc poukázali například na to, že velké množství klubů na dotaci nedosáhne - tak efektivní ta “pomoc” tedy je. I proto už dnes velká část sportovních klubů a oddílů plánuje omezit v zimním období některé své aktivity. Například nepostaví některé nafukovací haly, které bude nesmírně drahé provozovat, zejména vytápět, byť na nižší teplotu, než bylo v minulosti zvykem.

Výsledkem je velká nejistota pro rodiny. Ty neví, jestli si budou moci sportovních aktivity svých dětí dovolit nebo jestli vůbec budou mít kde s dětmi sportovat. Navíc pokud děti nebudou mít možnost zapojit se do organizovaných sportovních aktivit, tak rodiče budou muset hledat jiné možnosti smysluplného využití volného času, což už v tak nejisté době bude ještě víc zvyšovat stres. Zejména s ohledem na to, jak skloubit pracovní a rodinné povinnosti. Sport dětí a mládeže si tak zaslouží v této krizi mnohem větší podporu a zastání.

Ministerstvo financí by tak mělo okamžitě ve státním rozpočtu, posíleného mimořádnými daňovými opatřeními, o kterých se zatím hovoří pouze velmi opatrně, najít dodatečné stamiliony na záchranu českého sportu a na pomoc rodinám, které kvůli nárůstu nákladů uvažují o omezení či ukončení sportovních aktivit dětí.

Ani to ale nebude stačit. Kraje, města a obce, která mají nakonec za sport pro veřejnost největší díl odpovědnosti, by měly vypsat mimořádné dotační tituly, prostřednictvím kterých pomohou pokrýt náklady na energie a zabránit kolapsu sportovních klubů a provozovatelů veřejně přístupných sportovišť.

Na krajské úrovni musí okamžitě vzniknout dosud chybějící strategické plány, které pomohou v příštích měsících a letech transparentně nasměrovat veřejné prostředky na urychlený přechod sportovních klubů a oddílů na obnovitelné zdroje energie a energeticky efektivní provozy s cílem učinit je v maximální míře učinit nezávislými na výkyvech cen energií. Sportovní kluby a oddíly by dnes více než kdy předtím potřebovaly cílený program podpory, které by jim pomohli snížit spotřebu energií nebo více využít zelené energie. Prostě Zelenou energii pro sport.

Pro představu, jenom v Praze by podle tzv. klimatického plánu, který připravilo končící vedení hlavního města, mělo být do roku 2030 investováno více než 200 miliard korun do obnovitelných zdrojů a zvýšení energetické účinnosti. Už nyní by proto bylo vhodné, aby hlavní město ve spolupráci s městskými částmi připravilo zvláštní program pro investice do pražských sportovišť. Minimálně proto, že mají velký potenciál přispět k naplnění cílů zmíněného klimatického plánu. Ale hlavně kvůli pozitivnímu efektu, kterým by bylo, že sportovní aktivity budou nadále dostupné a pokud možno dostupnější pro všechny pražské děti a mladé lidi.

Sport nesmí být jednou z obětí současné krize. Sport by měl být nadále dostupný pro všechny!

Zdroj:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…