Unie bezpečnostních složek: Jak je to s "navýšením" platů u bezpečnostních složek

23.09.2014 16:41

Nejprve jen krátce do minulosti. V roce 2010 bylo všem bezpečnostím složkách odebráno 10% z jejich platu. S příslibem, že se vše do tří let vrátí.

Unie bezpečnostních složek: Jak je to s "navýšením" platů u bezpečnostních složek
Foto: archiv JV
Popisek: Jiří Vítek, předseda Unie bezpečnostních sborů

Jestli však někde platí přísloví " Sliby chyby", tak je především u nás. Tedy nic se nevrátilo. Unie bezpečnostních složek již v únoru tohoto roku organizovala petici za navrácení 10%. Nebudeme si nic namlouvat, s inflací by to dnes mělo být někde kolem 15%. Petici podepsalo více jak 18.000 příslušníků bezpečnostních složek, tedy hasičů, policistů,  členů vězeňské služby, ale přidali se i celníci. S peticí nás přijal pan premiér Sobotka a pan ministr vnitra Chovanec 10.dubna 2014.

Premiér převzal petici a dal slib

Na počátku jednání byly předány petiční archy za navrácení 10% do TT ( tarifní třída) příslušníkům BS, které premiér přijal. Následně jak ministr vnitra, tak premiér ČR nám sdělil, že nelze jinak než navrátit příslušníkům BS 4% v roce 2015 a po té v roce 2016 další 4% do TT. To jsme jako zástupci Unie BS odmítli a sdělili premiérovi, že nelze přistoupit na toto navrácení po částech, ale jako celek. Proto Unie BS navrhuje, aby již v srpnu byl vypracován MV návrh na navrácení 10% do TT všem příslušníkům BS. K tomu se oba pánové, Chovanec i Sobotka, postavili tak, že je to nemožné z důvodu finančního schodku.

Následně tedy bylo navrženo, že ministr vnitra předloží do rozpočtu najednou 8% do TT tak, aby od 1. ledna 2015 byla již tato položka u všech příslušníků BS na výplatních páskách. Premiér přislíbil, že tento návrh osobně podpoří.
Odkaz na tiskovou zprávu z jednání zde

A jak vše dopadlo

Stále slyšíme, že došlo k navýšení platů, furt dokola to opakují politici i novináři. Ano, došlo k navýšení platů u všech státních zaměstnaců, u některých dokonce již po několikáte v době, kdy bezpečnostním složkám se odebralo a zmrazilo, ale stále se bohužel nevrátilo, co se bylo slíbeno. Navyšujte, když na to bude mít, ale až vrátíte co jste hasičům, policistům a ostatním dlužni. Na každé jednání jsme přišli s tím, že bezpečnostní složky nechtějí přidat, ale vrátit ! Vrátit, to s čím stát čtyři roky, jak je vidět né moc dobře hospodařil.

Dnes se na tiskové konferenci pan ministr a zástupci odborů vyjádřovali, že jde o ocenění jejich práce a že to nastartuje policii k lepším zítřkům a že křivda té minulé "ošklivé" vlády je smazána to novou vládou.

Ani omylem se Unie  nepřidává k názoru, že vše je napraveno a s hurá na rtech zapomeneme.

Možná i pro náš nekompromisní názor, nebyl po naší roční intenzivní práci ( petice Unie BS, jednáních atd.) žádný ze zástupců naší organizace na tiskovou konferenci pozván. Když jsem se ptal, proč ??? Tak mně bylo odpovězeno, že když Vám jednoduše pozvánka nepřišla, nejste zváni. Respektujeme, že organizátorem akce je ministerstvo vnitra, a i trošku falešný hlas v dokonalém sboru neni tedy vítán.

Co tedy bylo navráceno

V průběhu roku šlo o navrácení 2 procent z velké části do nenárokových složek platu. Nyní od listopadu jde o plošné navýšení 3,5 procent všem zaměstnancům do TT, tady je velká diskuse zda se dá to plošné zvýšení všem státním zaměstancům brát jako vrácení jedné skupině zaměstnanců, nebo jde o takový kočkopes, se kterým se dá točit, jak se komu hodí. Dále bylo schváleno navýšení o 1,5 procenta do zatím neurčeného vzduchoprázdna ( půjde do TT nebo nepůjde?). Tedy minimálně je stát dlužen a opakuji dlužen bezpečnostním složkám 4,5 procenta

Epilog

Ministr Chovanec dělá konečně koncepční a vstřícné kroky, o tom nepochybujeme, věříme, že chce narovnávat průšvihy minulé vlády. Chápeme, že rozpočet netvoří pouze ministr vnitra, ale významné slovo má ministr financí Babiš. Určitě současná situace směřuje k významně lepší atmosféře u sboru, i když vlastně hůř už by být nemohlo. Dluhy se mají splácet, ať je nasekal ten nebo ten, to by pan Babiš jako majitel firmy měl vědět, vždyť chce řídit stát jako firmu. Policista  nebo hasič měl jistotu platu a perspektivu, že pokud bude pracovat poctivě a v povolání se zdokonalovat, i služební plat se mu bude zvyšovat, nebo alespoň nesnižovat. Měl sociálně existenční jistotu. Vše uváděno v minulém čase, protože to vše padlo před třemi lety a stále trvá, "šaráda pokračuje".

Jiří Vítek, předseda Unie bezpečnostních složek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…