Václav Danda: Mírová holubice Naděžda. Vyměnili v Moskvě Savčenkovou za kyborga?

17.06.2016 17:10

Václav Danda se zamýšlí nad proměnou krvavé Naděždy v mírovou aktivistku a upozorňuje na narůstající napětí na Donbasu i podezřelé aktivity islamistů v Tadžikistánu.

Václav Danda: Mírová holubice Naděžda. Vyměnili v Moskvě Savčenkovou za kyborga?
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

Stále více se potvrzuje, jak lstivým takem Vladimíra Putina byla výměna ukrajinské „národní hrdinky“ Naděždy Savčenkové. Mnohé totiž nasvědčuje tomu, že „pilotku“ v Moskvě vyměnili za zcela jinou osobu. Jak si jinak vysvětlit, že krvavá Naděžda, která se podílela na mučení ruskojazyčných zajatců na Donbasu a proslula nenávistí ke všemu ruskému, dnes otočila a vyzývá k mírovému řešení?

Vyměnili v Moskvě Savčenkovou za Kyborga?

Zatímco ještě před čtrnácti dny Savčenková vyzývala k útoku na Rusko a osvobození Donbasu a Krymu silou, dnes jako mávnutím kouzelného proutku naopak vyzývá k míru a přivádí tím své obdivovatele typu Julie Tymošenkové a místních neonacistických bojůvek do rozpaků. 

Savčenková minulý týden totiž prohlásila, že boje na východě Ukrajiny je třeba ukončit kvůli zvýšení životní úrovně občanů. Rozumovala o tom během své návštěvy ve Slavjansku. "Hlavní věcí je nutnost ukončit válku. Dokud bude válka, nebudou na Ukrajině žádné peníze, stát nebude schopen plnit sociální závazky. Je nutné zemi pozvednout."

Vyzvala i k přímým rozhovorům s představiteli Donbasu včetně vojenských velitelů a dokonce se nabídla jako parlamentářka za ukrajinskou stranu, neboť prodlužování konfliktu podle ní nikomu neprospívá.

Těmito svými výroky značně rozčeřila hladinu veřejného mínění, které se ale - kromě několika neonacistických vůdců řízených z Washingtonu - kloní spíše na její stranu. Na Ukrajině se rozvinula debata, co vede hrdinku k takto smířlivým postojům. Někteří komentátoři dokonce naznačovali, že by mohlo jít o zákeřnou lest Vladimíra Putina, který ve skutečnosti poslal za Savčenkovou jiného člověka, jakéhosi kyborga, aby oslabil jednotnou protiruskou frontu. Objevily se i úvahy že u Savčenkové došlo ke změně vědomí za pomoci ruských technologií, které ze sadistické bojovnice udělaly krotkou mírumilovnou holubici.

Ztráty ukrajinské armády a nácků

Některé hlasy ovšem poukazují na to, že právě bojová zkušenost ji mohla vést k úvaze, že vzájemné zabíjení Ukrajinců, které bylo za pomoci propagandy už od Majdanu neustále živeno, není ve skutečnosti v zájmu ani východu ani západu země. Hlavním vysvětlením však asi bude, že Savčenková je velmi labilní osoba, která je schopna druhý den popřít to, co ještě včera s vervou propagovala.

Nebo snad disponuje informacemi, že se částečně zamrzlý konflikt má znovu rozhořet? Právě takový vývoj totiž sledujeme od minulého týdne, kdy se po provokacích kyjevské armády po celé linii fronty boje obnovily, přičemž ukrajinské vládní síly utrpěly poměrně těžké ztráty. V noci z 11. na 12. června u Avdejevky a Marinky a v okolí Doněcku zlikvidovaly jednotky domobrany útok Kyjeva při kterém zemřelo více jak 50 ukrajinských vojáků a příslušníků dobrovolnických neonacistických bojůvek.

Největší ztráty utrpěly jednotky Pravého sektoru a rovněž příslušníci nechvalně proslulého praporu Ajdar. Ztráty zaznamenala také 72. a 128. brigáda ukrajinské armády. Podle ukrajinských zdrojů na sociálních sítích většina ukrajinských ozbrojenců zahynula při dělostřelecké opětované palbě na prozrazené pozice ukrajinského dělostřelectva. Podle mínění některých vojenských odborníků budou nyní Ukrajinci zvyšovat intenzitu dělostřeleckého ostřelování na pozice LNR a DNR ze stále těžších zbraní.

Předzvěst dalšího výbuchu?

Důvodem obnovení systematického vraždění a vyvolávání chaosu mezi civilním obyvatelstvem Doněcké a Luhanské republiky je přimět jednotky domobrany zaútočit - a obvinit je potom z nedodržování Minských dohod. Nicméně odvetná palba na utajené pozice ukrajinského dělostřelectva naznačuje, že rozvědka LNR a DNR pracuje velmi dobře.

Část expertních pozorovatelů se obává, že k obnovení rozsáhlých bojů může dojít ještě do konce června. Provokace Kyjeva prý mohou být předzvěstí rozsáhlejších operací, které lze v létě očekávat. Po deštivých dubnových a květnových týdnech země konečně oschla a terén začíná být vhodný na vedení bojových operací.

Rozhodující je ovšem mezinárodně-politický kontext: Především tlak na Rusko v souvislosti se zvyšováním vojenské přítomnosti amerických vojsk pod hlavičkou NATO v Pobaltí a v Polsku, kde v současnosti po rozsáhlém vojenském cvičení zůstávají tisíce amerických vojáků dislokovaných na ruských hranicích. Blížící se finální fáze bojů v Sýrii a případné nasazení ruských pozemních jednotek rovněž dávají tušit, že situace se bude v nejbližší budoucnosti dále vyostřovat právě na Ukrajině.

Porošenkovy přípravy

Prezident Petro Porošenko, zdá se, s podobným vývojem rovněž počítá, neboť přikázal připravit infrastrukturu a materiálně-technickou základnu s cílem rychle rozšířit partyzánské hnutí v zemi, bude-li to nutné. Porošenko to uvedl na konferenci „Poučení z hybridní války: vojenská hlediska". Podle něj se Ukrajina stane členem NATO a měla by mít i „natoizovanou“ armádu.

Musí prý být „vypracován plán pro všeobecnou mobilizaci a fungování země v podmínkách vojenské situace", který by zahrnoval mimo jiné optimalizaci vojenského potenciálu průmyslových podniků, „vytváření nových obranných kapacit a výroby a zavádění nejnovějších zbraní." Tyto Porošenkovy "rozkazy" byly v uplynulém týdnu předneseny na zasedání Rady národní bezpečnosti a předloženy novému kabinetu.

Souvisí to s tím, co potvrdil tento týden i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Vyzval k ukončení ruské podpory „separatistů“ na Donbase a k rozsáhlým změnám v ukrajinské armádě, která by se měla zbavit závislosti na ruském vojensko-průmyslovém komplexu. Kvůli čemu se ukázalo vzápětí: Ukrajina a NATO uzavřely dohodu o rozsáhlých dodávkách amerických zbraní.

Obkličování z jihu pokračuje

Kromě rozsáhlých dodávek zbraní a techniky na ukrajinské území se rozjíždí také nová fáze obkličování Ruska v jeho takzvaném měkkém podbřišku. Po neúspěšném pokusu o barevné revoluce v Kazachstánu a Arménii se tento týden objevily zprávy, že CIA je připravena provést ozbrojený státní převrat v Tádžikistánu. Na tuto eventualitu upozornil analytik Anton Mardasov. Rusko je podle něho připraveno Tadžikistánu proti případné invazi islamistů pomoci.

Rusové přesunuli do oblasti jednotky, které posílí vojenský sbor 201. základny v zemi. Jde přibližně o 100 transportérů BTR-82 a tanků T-72B1. Informoval o tom velitel Centrálního vojenského okruhu plukovník Jaroslav Rošunkin. Posádky a vojáci krátce před nasazením prošli cvičením na polygonu v Rusku. V Tádžikistánu ruská cvičení probíhají na polygonu v Sambuli.

Rusové se připravují na destabilizaci regionu, která se má uskutečnit dvěma způsoby - tlakem vůči vládě pomocí "barevné revoluce" a průnikem teroristických band z Afghánistánu na území Tádžikistánu s cílem destabilizovat bezpečnostní situaci. Tento názor vyslovil i Alexander Chramčichin, ředitel Institutu politické a vojenské analýzy v Moskvě.

Boj o Tádžikistán

Výbušná situace v Tádžikistánu souvisí zejména s tím, že v zemi je 98% obyvatelstva muslimů sunnitského vyznání. Množství Tádžiků odcházelo do Pákistánu, Turecka a Iráku, kde mnozí z nich studovali radikální islám. Je zřejmé, že radikálové udržují úzké kontakty se zmíněnými americkými, saúdskými a tureckými bezpečnostními silami, které je aktivizují v boji proti Rusku.

V souvislosti s aktivizací islamistů na Ukrajině podporovaných Tureckem, kteří se údajně připravují udeřit právě při teroristických útocích na jihu Ruska či na Krymu a pokračujícími provokacemi na Donbasu, vše nasvědčuje tomu, že i v této citlivé oblasti musíme očekávat horké léto.

Možná že právě ve světle těchto informací lze lépe pochopit i skutečnou roli Savčenkové na Ukrajině. Jde o starý, ale stále funkční propagandistický model: Blíží-li se válka, agresoři donekonečna opakují slovo mír.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.