Václav Danda: Válka proti Rusku - USA si berou za rukojmí fanoušky fotbalu na celém světě

02.06.2015 11:00

Václav Danda se zamýšlí nad pozadím údajného "obřího skandálu" ve světovém fotbale, který je ve skutečnosti jen dalším krokem v zostřující se studené válce Spojených států proti Rusku

Václav Danda: Válka proti Rusku - USA si berou za rukojmí fanoušky fotbalu na celém světě
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

Studená válka proti Rusku může mít dost možná další oběť. Je jí "jen" mistrovství světa ve fotbale, které se má konat za tři roky právě v Rusku. Mocné síly, které na Západě konflikt z (pro ně) dobrých důvodů přiživují, se rozhodly "fotbalový svátek" překazit. Důvod? Znehodnotit astronomické investice, které "nepřítel" do přípravy mistrovství již investoval. A především Rusko ponížit. Když nepomohly výhrůžky ani důrazná doporučení, rozhodlo se o likvidaci současného vedení Světové fotbalové federace FIFA. Vlastně docela běžná operace.

Znovuzvolení předsedy FIFA Blatera

Těsně před volebním kongresem FIFA rozjela americká FBI rozsáhlou akci a  zatkla nejbližší spolupracovníky současného předsedy FIFA Blattera. Jak jinak než pod záminkou boje proti korupci? Blatter byl následně ve všech světových médiích skandalizován jako korupčník a mafián a Evropská fotbalová federace UEFA jej vyzvala k okamžité rezignaci.

Kauza FIFA, která zatím nedopadla podle záměrů USA a EU, ukazuje, že ve světě sílí odbojné tendence, které mají diktátu Spojených sil a dále stupňované protiruské hysterie už plné zuby

Sebevědomý Švýcar Sepp Blatter se však tomto útoku postavil zpříma a k překvapení mnohých svoji pozici prezidenta FIFA na Kongresu uhájil. V prvním kole volby sice nezískal dostatečný počet hlasů nad svým vyzyvatelem, jordánským princem Alím bin-Husajnem, ale zvítězil v něm přesvědčivě v poměru 133-73. Princ Alí záhy odstoupil z druhého kola a Blatter byl vyhlášen vítězem.  Po svém vítězství řekl: "Jsem věřící člověk. Modlil jsem se k Bohu a Bůh nám pomůže dostat zpět důvěru ve FIFA."

Korupce byla, je a bude... všude

Není samozřejmě sporu o tom, že v Mezinárodní fotbalové federaci korupce existuje. Vládne všemi mezinárodními organizacemi, nejen sportovními. Asi vůbec největší, v dějinách naprosto nevídaná, se odehrává v "mezinárodní organizaci" (jak se mystifikačně sama nazývá) zvané Evropská unie. Přerozdělování stovek miliard eur, nejrůznější "programy" a tak dále, "státní" (nikým nekontrolovaný) rozpočet - to jsou jen její nejviditelnější způsoby korupce: individuální i "státní".

Stejná "korupce" jako ve FIFA probíhá samozřejmě také v UEFA, která se nyní tváří ctnostně jak panna. O federacích národních - zdaleka nejen v té naší - ani nemluvě. Pokud nemluvíme o uplácení zápasů a rozhodčích (u nás viditelné přímo v exkluzívní podobě), je vůbec otázka, zda skutečně o korupci v pravém smyslu jde. Pokud totiž nejsou tyto organizace napojené na státní rozpočty a nečerpají z veřejných peněz, není jasné, zda spíše než o korupci nejde prostě o "černé obchody", které by měly řešit pouze vedoucí orgány těchto institucí.

Především ale o tyto otázky v právě probíhajícím "skandálu FIFA" vůbec nejde. Načasování a smysl těchto operací, kterých se s takovou vervou chytila okamžitě všechna hlavní média západního světa, je přece jasný. Jde primárně o politiku - v tomto případě další způsob, jak zaútočit na Rusko. Jedině z tohoto pohledu je možné celému "obřímu skandálu", přesně řečeno jeho mystifikačnímu pozadí, porozumět. O čistotu fotbalu nejde ani náhodou. Vše, co bude nyní následovat, k tomu ostatně jasně ukazuje: Jde o zneužití fotbalu pro špinavou politickou hru.

Zastavit mistrovstí v Rusku všemi prostředky

Evropská fotbalová fedarace UEFA ještě před volbou prohlásila, že se v případě zvolení Blattera 6. června sejde a bude jednat o svém postoji k FIFA. Šéf UEFA Platini nevyloučil ani možnost, že by Evropa bojkotovala soutěže FIFA, včetně mistrovství světa v roce 2018 v Rusku.

A jsme u jádra pudla. Celé to divadlo včetně Platiniho nátlaku se zkrátka děje jen proto, aby se znemožnilo konání mistrovství světa v Rusku. Když se to nepodaří - a po Blaterově zvolení je jasné, že Spojené státy  s Evropskou unií jsou příliš slabé na to, aby dokázaly diktovat celému fotbalovému světu - tušíme, co se stane. Protiruské politické síly, stojící v pozadí evropské fotbalové asociace, se pokusí dosáhnout bojkotu ruského mistrovství ze strany evropských týmů. Fotbal nefotbal. O ten jim jde až na posledním místě.

Připomeňme, že celý takzvaný korupční skandál začal zatčením sedmi vysokých představitelů Světové fotbalové federace. Všichni zadržení byli původem z Jižní nebo Severní Ameriky. Americká ministryně spravedlnosti Lorreta Lynchová požádala švýcarské úřady o jejich vydání do USA v rámci obžaloby o sedmačtyřiceti bodech. Obviněno je celkem devět fotbalových činitelů a pět mediálních a propagačních představitelů. Americké úřady současně oznámily, že zahájily vyšetřování udělení pořadatelství mistrovství světa Kataru a v Rusku, ač tato obvinění nejsou součástí obžaloby. Jaká náhoda.

Hraje se také o Izrael?

Nevoli mocných tohoto světa si FIFA vysloužila také svým kritickým postojem k Izraeli. Začátkem dubna totiž začal Blatter vyjednávat s Palestinskou fotbalovou federací o vyloučení Izraele z fotbalové federace kvůli flagrantnímu porušování lidských práv. A ejhle - najednou jsou "posvátná lidská práva" nedůležitá.

Izraelskou pozici napohled (ale jen na první) paradoxně hájil Blatterův protikandidát podporovaný Spojenými státy a Evropskou federací UEFA včetně Českého fotbalového svazu - totiž jordánský princ Alí bin Husajn. Je dobrým kádrem. Studoval vojenskou akademii Sandhurst ve Velké Británii (placené "nobilitou" z Perského zálivu), a pochopitelně také Princetonskou univerzitu v USA.

K celé kauze se okamžitě vyjádřil prezident Vladimír Putin. Divadelní policejní razii (trochu nám připomíná pád Nečasovy vlády) odsoudil jako účelovou a postavil se za Blattera. „Naši američtí partneři používají tyto metody, aby dosáhli svých sobeckých cílů. Jsem si jist, že je to pokus o zastavení Blatterova znovuzvolení, což je vážným porušením pravidel funkční mezinárodní organizace.“ Putin také prozradil, že na Blattera byl vyvíjen tlak, aby Rusku odebral pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2018.

Zatknou také Clintonovou?

Paradoxem je, že zatímco zatýkáni jsou fotbaloví funkcionáři, představitelé Clintonovy nadace, která dostala podle médií za podporu Mistrovství světa v Kataru v roce 2022 "dar" v hodnotě 1,25 milionu dolarů, jsou v naprostém klidu. To jasně dokládá, o co v tomto "vyšetřování" potenciální korupce skutečně jde.

Jedním z důležitých momentů celé údajně jen fotbalové kauzy je také "právo" Američanů vyšetřovat podle svého uvážení podobné či jakékoli jiné „zločiny“ kdekoliv na světě. Právě tento moment, kdy se americké zákony staví nad zákony mezinárodní a národní, je nahlédnutím do zákulisí: Američané o sobě neprohlašují, že jsou "nadlidé" - oni tak bez dlouhých cavyků rovnou jednají. Ostatně evropský fotbal je ve skutečnosti nezajímá. Kdyby šlo o baseball - to by byla jiná! Ale v něm určitě žádná korupce nebují...

Žádný strom neroste do nebe

Nezanedbatelný je rovněž fakt, že vyšetřování probíhá kromě Spojených států také na území Švýcarska. Právě švýcarské banky byly v posledních letech nuceny zpřístupňovat USA informace o amerických neplatičích daní a cálovat obrovské pokuty. Někdejší švýcarská státní suverenita je už jen vyprávěním o dávnověku. Švýcaři vzali pokorně na vědomí, že Spojené státy (případně jejich protektorát EU) mají právo na cokoli. Fotbal je to nejmenší.

Přesvědčení, že nadlidé jsou "přirozeně nadáni" rozhodovat o všem a o všech, je základním rysem současné americké politiky. Kauza FIFA, která zatím nedopadla podle jejich záměrů, však ukazuje, že ve světě sílí odbojné tendence, které mají diktátu Spojených sil a dále stupňované protiruské hysterie už plné zuby. To, že se "zbytek světa" dokázal sjednotit proti komplotu mocných, reprezentovaným Spojenými státy a Evropskou unií, ukazuje, že postavení "elit" Západu je nadále sice nesmírně silné, ale nikoli neotřesitelné. Žádný strom neroste do nebe.  A s tímhle fotbalovým výhonkem budou mít "nadlidé" asi docela problém.

Vyšlo na protiproud.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…