Václav Kovalčík: Dnes světská hudba, zítra duchovní!

07.05.2017 13:30

Dlouhodobě pozoruji „temná mračna“ v otázce autorských práv a sporů nejen v populární hudbě. A tak si říkám – dnes světská hudba, zítra třeba duchovní na bezcitném talíři všemožných soudních tahanic!

Václav Kovalčík: Dnes světská hudba, zítra duchovní!
Foto: pixabay.com
Popisek: housle, ilustrační foto

S notami, akordy a dalšími kombinacemi existuje zdánlivě až skutečně omezený prostor, kdy se jednotliví autoři a skladatelé mohou vzájemně překrývat svou tvorbou v různých částech a etapách hudebních kompozic.

V dávných dobách to snad nikdo neřešil, neboť se umělci vzájemně inspirovali, většinou respektovali, také z toho původního, co měli k dispozici.

Nikdo je totiž nepranýřoval za prohřešky proti autorským právům. Přejímali a plně využívali tóny, akordy, inspirovali se harmonií, vlastními zážitky a postřehy, či veřejnými dojmy.

Dneska by tito tvůrčí a vnímaví lidé skončili velmi špatně v legislativním a legitimním chaosu, totalitě a anarchii, neboť by byli obviněni z plagiátorství. Pohleďme, jak jsou internetové zprávy a údaje zahlceny nepříjemnými kauzami světových umělců. Cokoliv se totiž dá záměrně ušít na „nepohodlnou konkurenci“ a osvětu!

Obávám se, že duchovní hudba může být zasažena a pravidelně zasahována těmito závistivými nesmysly a pletichami ze strany pochybných individuí, která nemají co na práci.

Často se však v téhle křehké tematice může šlápnout vedle ve formě politických a soudních procesů! Znova podotýkám, že se kombinace melodií, znělek, tónů a akordů mohou i nemusejí „krýt,“ že se zároveň mohou a nemusejí inspirovat, a proto s jistým historickým vývojem sledujeme návaznost a předávání odkazů a pokladů našich předků i současných tvůrců.

Již zmíněný článek není výkřikem do prázdnoty, ale upozornění na „Damoklův meč“ bezohlednosti, která může kdykoliv propuknout a zlikvidovat „nepohodlné.“

Přesto nehájím nekalé úmysly a činy, jenže padají tresty na nevinné lidi, či kapely zejména ve světském světě populární muziky.

A proto bych si nepřál politické a soudní procesy na adresu duchovní hudby, vždyť vím, že má počátek (inspiraci) od samého Boha. Poctiví a nadšení tvůrci duchovní hudby musejí držet při sobě, zároveň se dle mého názoru mohou vzájemně inspirovat a ovlivňovat tvorbou, vždyť dějiny lidstva této Země a vesmíru jsou od toho, aby se vyvíjely správným směrem ve formě lásky, vloh a kvalitních mezilidských vztahů.

Již mnohé skladby se vlastně „opakují“ v různých provedeních, již mnohé skladby nalézají své tvůrčí alternativy a všemožná experimentální vyjádření.

Nechtějme tedy lynče a „pálení čarodějnic“ ve světě umění na adresu „nepohodlných“ lidí – to by byl konec, doslovný pohřeb veškerého budoucího umění!

Vnímejme tak náš společný svět inspirací okolním děním i vlastního nitra, a tak svobodně tvořme, vložme svého tvůrčího ducha do zdařilého výsledku, jenž učiní duchovní a světskou hudbu dostupnou a populární širému světu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…