Václav Kovalčík: Proti deregulaci nájemného v České republice

16.06.2020 7:33

V období koronavirové krize se nájemné zastavilo, v období uvolňování restrikcí zase má rapidně růst, roste, rovnou na politickou objednávku.

Václav Kovalčík: Proti deregulaci nájemného v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Byty, ilustrační foto

Ono nestačí, že jsou chudší vrstvy řádných občanů v nouzi, neboť sametové období roztočilo spirálu ohledně deregulace nájemného za každou cenu. Prý to mělo, dle přání demokratického bloku, povzbudit a zefektivnit trh s byty, ale opak je často pravdou.

Najednou se ztratil státní dozor, takže si pronajímatelé mohou dělat, co chtějí na úkor nájemníků, kteří dlouhodobě mají k danému bydlišti dlouhodobý vztah. Dosti hrozným způsobem začíná krize v otázce bydlení zasahovat do života obyčejných lidí.

Dokonce jsou případy, že obyčejní lidé končívají na ulici, co se týče platebních neschopností. Najednou se z nich stávají lidé bez domova a zázemí. Takovým způsobem se chová nebezpečný trh s nájemními byty s přemrštěnými nájmy!

Situaci odnášejí zejména děti sociálně slabých rodičů, kteří pobírají minimální mzdu. A tak jsem již dlouhodobě proti deregulaci nájemného v Praze i ostatních krajích České republiky.  I lidé v důchodovém věku, handicapovaní, osamocení, rodiny s dětmi mají právo na důstojný život.

A proto situace kolem nájemného vyžaduje státní zásah ve prospěch obyčejných lidí. Je sice pravdou, že by přišly žaloby ze strany pronajímatelů přes Evropskou unii a další podpásovky, jenže situace jest dlouhodobě neudržitelná, když je stát poněkud paralyzovaný ohledně řešení důstojného bydlení pro obyčejné lidi. Nastavení nových rozměrů ohledně důstojného bydlení je tedy namístě, abychom se jednoho dne nestali národem lidí bez domova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…