Vaše Věc: Centrum pro výzkum veřejného mínění o amerických volbách

28.10.2016 20:40

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se ve svém nejnovějším průzkumu zaměřilo na nadcházející americké prezidentské volby a názor českých občanů na oba prezidentské kandidáty. Lidé odpovídali na otázky, zda se zajímají o americké prezidentské volby, kdo by se měl stát americkým prezidentem. Hodnotili působení prezidenta Obamy a vyjadřovali se k zahraniční politice USA.

Vaše Věc: Centrum pro výzkum veřejného mínění o amerických volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

O americké prezidentské volby se podle průzkumu CVVM zajímá 37 % dotázaných, naopak tři pětiny občanů (62 %) americké prezidentské volby nezajímají. Nejvíce se o americké volby zajímají Češi starší 60 let, z nichž 45 % uvedlo, že má o ně  zájem.

Na otázku, kdo z obou kandidátů, tedy D. Trump a H. Clintonová, by se měl stát americkým prezidentem, odpovědělo 39 % dotázaných, že H. Clintonová, 14 %, že D. Trump, a 47 procent lidí uvedlo, že neví.

Pokud bychom vybrali jen odpovědi těch, kteří uvedli, že se o americké volby zajímají, 59 % z nich uvedlo, že by se americkou prezidentkou měla stát H. Clintonová, 24 % by zvolilo D. Trumpa a 14 % neví. 

Velmi zajímavou a další analýzy hodnou je informace, že D. Trumpa preferují zejména vyhraněně levicovější voliči: voliči KSČM a také Okamurovy SPD. Také v Americe se multimiliardář D. Trump snaží do Bílého domu prorazit především  jako kandidát bílé americké dělnické třídy…

Otázky CVVM směřovaly také na hodnocení politiky B. Obamy. Jeho prezidentství ohodnotilo kladně 58 % dotázaných, tedy podobné procento, které kladně hodnotí prezidentství prezidenta Zemana. Negativně vnímá působení B. Obamy 24 % dotázaných.

Ti, kteří vyjádřili svou spokojenost s působením B. Obamy, v 54 % uvedli, že by v Bílém domě raději viděli H. Clintonovou. Pouze 11 % těch, kterým se Obamova politika líbila, by vybrali raději D. Trumpa.

Poslední okruh otázek, na který se CVVM ve svém nejnovějším průzkumu zaměřil, se týká americké zahraniční politiky. A odpovědi občanů nejsou vůbec nezajímavé.

78 % občanů podle CVVM souhlasí s tím, že USA ve své zahraniční politice upřednostňují své vlastní mocenské a ekonomické zájmy. Pouze 11 % si to nemyslí.

Samozřejmě, že každý rozumně řízený stát ve své zahraniční politice upřednostňuje své zájmy. Proto například Němci i Britové mohutně vítali čínského prezidenta…

Nicméně další otázky už ukazují, že mnoho Čechů není mnohdy agresivní americkou zahraniční politikou úplně nadšeno…

56 % dotázaných souhlasilo s tvrzením, že USA neberou v mezinárodní politice ohledy na mínění světového společenství. 42 % dotázaných se domnívá, že současná politika USA představuje vážné nebezpečí pro dnešní svět a pouze 36 % z nich má názor opačný.

44 % dotázaných je toho názoru, že USA usilují o zajištění stability a mírového uspořádání světa, ale 41 % s tímto tvrzením nesouhlasí.

Od posledního zjišťování, které proběhlo v listopadu 2012, procento těch, kteří se domnívají, že politika USA představuje vážné nebezpečí pro dnešní svět, se téměř zdvojnásobilo. V roce 2012 % vidělo politiku USA jako hrozbu 22 % dotázaných, kdežto nyní je to už 42 % dotázaných.

O Více než 20 procentních bodů  od minulého zjišťování kleslo přesvědčení českých občanů o tom, že Spojené státy usilují svou politikou o zajištění stability a mírového uspořádání světa. Zatímco v roce 2012 o tom bylo přesvědčeno 69 % dotázaných, nyní už je to pouze 44 %.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …