Vaše Věc: Češi nedůvěřují médiím

11.05.2016 10:32

Podle zjištění průzkumu společnosti CVVM nevěří čeští občané televizi ani tisku. Klesá také jejich důvěra v informace z rádií a internetu.

Vaše Věc: Češi nedůvěřují médiím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Parabolická anténa, ilustrační foto

Společnost CVVM v dubnu zkoumala důvěru českých občanů ve vybrané společenské instituce. Zjišťovala, zda čeští občané důvěřují armádě, bankám, církvím, internetu, neziskovým organizacím, odborům, Policii ČR, rádiu, soudům, televizi a tisku

Nejméně ze všech médií věří čeští občané tisku, kterému podle průzkumu CVVM nevěří celých 60 % dotázaných, a jen 36 % lidí odpovědělo, že tisku důvěřuje. Je to důsledek „oligarchizace“ českých médií. Bakala využívá svých médií ke krytí svých kontroverzních aktivit a pro Babiše jsou nástrojem politického boje. Hůře než tisk už dopadly jen církve, kterým důvěřuje pouze 23 % českých občanů, a naopak nedůvěřuje 67 %. Čím více se v médiích objevují církevní preláti, aby hájili majetkové zájmy církve, tím hůře pro vnímání církví ve společnosti. Pouze o stupínek lépe než tisk si stojí televize, které nevěří 56 % občanů, a naopak důvěřuje 41 %.

Rádiu sice věří 50 % českých občanů, a nevěří 44 %, ale jeho důvěryhodnost v očích českých občanů už několikátý rok za sebou klesá. Ještě prudší pokles než rádio však v posledních letech zaznamenává tisk a televize. Z šetření CVVM také vyplývá, že rádiu, televizi ani tisku nedůvěřuje více než polovina vysokoškolsky vzdělaných respondentů a více než polovina těch, kteří svou životní úroveň deklarovali jako špatnou.

V případě tisku i televize se lze jen těžko divit, že lidé informacím z nich nedůvěřují. České mainstreamové deníky drží ve svých rukou čeští miliardáři (Babiš, Bakala, Křetínský) a někteří je rádi používají jako marketingové nástroje pro své obchodní činnosti. V případě A. Babiše, ministra financí, který je vlastníkem největšího českého mediálního domu, se pak jeho ekonomické snažení dokonce zcela nezakrytě prolíná s politikou. Babiš své dva celostátně vlivné deníky, Mladou frontu Dnes a Lidové noviny, používá také jako mocný nástroj své permanentní předvolební kampaně.

Snad by pomohlo, kdyby Bakala svá média prodal

Novináři Babišových novin rádi útočí na vedení ČSSD, protože Advokátu Altnerovi nechce okamžitě po výroku Městského soudu v Praze vyplatit 338 milionů korun, z nichž 319 milionů tvoří nesmyslné úroky, jež narostly průtahy soudního řízení ze strany českých soudů i samotného Altnera, a čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Současně ale tito novináři mlčí jako ryba v kauze možného zneužití evropských dotací v případě Babišova Čapího hnízda, případně tuto věc bagatelizují, je to podivné. A občané nejsou tupí. Zhruba stejně podivné je, když se v Bakalových hospodářských novinách nedočítáme téměř nic o bývalé Bakalově NWR (OKD)… Vlastně ani slovo. Snad by pomohlo, kdyby Bakala svá média prodal.

Ve veřejnoprávní televizi, ač přímo na její provoz čeští občané měsíčně platí 135 korun, je bohužel situace obdobná jako na stránkách největších českých deníků, a člověk se v ní objektivity dočká leda tak občas při komentování sportovního utkání, pokud se ovšem nejedná o ruské sportovce, anebo u počasí.

Jedinou ze zkoumaných institucí, které lidé věří více než v minulých letech, je armáda. Ta je pro Čechy v současnosti nejdůvěryhodnější institucí z jedenácti zkoumaných. Růst důvěry v armádu lze zřejmě vysvětlit obavou českých občanů z tzv. migrační krize a vírou českých občanů v to, že armáda nás od nájezdu zuřivých imigrantů ochrání. Z tohoto faktu můžou mít radost pouze zbrojařské firmy a ministr obrany Stropnický. Strach českých občanů z migrační krize v situaci, kdy od nás od nás zpět do vlasti odcházejí i iráčtí křesťané, kteří sem byli s velkou pompou dovezeni jako důkaz toho, jak skutečným uprchlíkům ČR pomáháme, je neuvěřitelná. A z části podává důkaz, že média odvádějí sice nechutnou avšak stále ještě dosti účinnou práci. Ale ve prospěch českých občanů to není. Část občanů věří, že už už na naše území hrozí vpád hord Islámského státu a poté, co k němu dojde, naše armáda – podobně jako v případě potřeby Blaničtí rytíři – zničí tyto nepřátele vlasti…

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…