Vaše Věc: Co říká háknutá pošta

15.07.2015 16:35

Všechny redakce se teď prohrabují v poště Hacking Teamu, která byl dána k dispozici veřejnosti – k nelíčené radosti vlád - laskavostí hákovníků ve WikiLeaks. Ekonomický žurnál Forbes se zaměřil na spolupráci italských tvůrců útočných exploitů s vládou Spojených států.

Vaše Věc: Co říká háknutá pošta
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Vždy ve střehu, nabádá Ameriku bezpečnostní expert redakce amerického týdeníku Forbes. Uniklá elektronická pošta ukazuje, že vláda Spojených států chce spojit síly s Hacking Teamem při pokusech o rozlousknutí šifrované komunikace na webu, píše Thomas Fox-Brexter, který má ve Forbesu na starosti sledování digitálního zločinu, ochranu soukromí a hackerskou subkulturu.

http://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2015/07/06/us-gov-likes-hacking-team/

Pokud probíhající skandál Hacking Team nepoloží, má v USA spoustu šancí, protože služby jako FBI, protidrogová centrála DEA nebo různá ministerstva uvítají kontroverzní společnost jako spojence ve svých pokusech otevřít zašifrovanou komunikaci v mobilech a počítačích. V odpovědích na poptávku už Hacking Team nabízel vývoj aplikacé, které by vlezly do iPhonu nebo chytrých telefonů s Androidem. Další mají proniknout do anonymizující sítě Tor. Zkouší také nahlédnout do konverzací přes dosud spolehlivý Wickr, varuje autor.

Hned na začátku pročítání uniklých mailů, se našel i účet, který vlastnil Eric Rabe, komunikační šéf HT. Pošta z 20. května naznačuje, že vznik Hacking Teamu USA byl plánován na letošní léto. Odvolával se na zkušenosti ze spolupráce s protidrogovou DEA, na které by americká vláda mohla navázat. Byly tam i takové detaily, jako informace, že koncem června DEA vyšle z Washingtonu jednoho nebo dva operativce na koordinační schůzku v kolumbijské Bogotě.

Kšefty s FBI však jsou o poznání menší, mají tam vlastní software, a tak si dílo HT koupili jen jako zálohu, pro strýčka příhodu, informuje Rabe. Když Daniele Milanová, operační manažerka hákovníků, navštívila Akademii FBI v Quanticu ve státě Virginia, bylo jí sděleno, že systém Galileo, „nůž švýcarského důstojníka“ pro digitální špehy, byl FBI vyhodnocen jako „velice vhodný“ nástroj pro špiclování „nižší úrovně“. Tedy nic moc.

FBI má zájem o novější verze, například pronikající do sítě Tor, která odřezává zprávu od zdroje a umožňuje tak anonymní kriminální aktivitu. Stojí také o pronikání do zabezpečených virtuálních privátních sítí VPN. Dále poptává napichovačky, které vám vlezou do systému, aniž by bylo nutné na něco kliknout.

US Army zájem o HT měla a systém koupila, ale narazila na škrty ve svém rozpočtu a nemá na připojení systému do sítě.

Potřebu rozlousknout zprávy ve zvlášť důkladně zabezpečené aplikaci Wickr zmiňuje mail z 15. května. Také tady jde o odpověď na poptávku vlády USA. Konkrétně je zmiňován telefonický rozhovor s pracovníkem vyšetřovací služby Ministerstva pro domácí bezpečnost (Homeland Security Investigations), kontrarozvědky, která je pozůstatkem událostí z 11. září 2001.

HT prý hledá nástroj, kterým by v USA více zaujal a hodně si slibuje od proniknutí do chytrých telefonů iPhone nebo googlů s Androidem, kam by chtěli strčit „agenta“ rychleji než dosud.

Pokud jde o prachy, první milion už máme za sebou. Podle dokumentu zveřejněného International Business Times, jen FBI, která spolupracuje s HT od roku 2011, zatím této firmě zaplatila 700 tisíc dolarů. Ministerstvo obrany zaplatilo za stejnou dobu 190 tisíc dolarů, přestože nakoupený softwarový balík nikdy nepoužilo a možná ani nikdy nebyl spuštěn. Ale aspoň víme, v jakých cenových relacích se pohybujeme. DEA začala o rok později, ale platí slušně. Za tu dobu už uhradila 567 tisíc dolarů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.