Vaše Věc: Dalík – překvapivé propuštění

13.04.2017 19:30

Média včera přinesla poměrně překvapivou informaci o tom, že Nejvyšší soud dnes rozhodl o propuštění lobbisty M. Dalíka, který si měl ve vězení odpykat čtyřletý trest za pokus o podvod v kauze související s nákupem obrněnců Pandur.

Vaše Věc: Dalík – překvapivé propuštění
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Podvodu se měl Dalík dopustit tím, že vyžadoval po firmě Steyr cca 500 milionů korun, s tím, že zástupcům firmy sliboval, že jakožto blízký přítel představitelů české vlády může ovlivnit jejich rozhodování ve věci nákupu Pandurů… Ty nakonec od rakouské firmy nakoupila česká vláda ve 107 kusech za 14,4 miliardy, tedy cca 134,6 milionů korun za kus.

Poté, co se Dalík ocitl ve vězení, objevily se v médiích informace, že jeho advokáti chystají ještě poslední možnost jak dostat svého klienta z vězení, a to je, že Dalík v případě obnovy procesu uvede, kdo všechno hrál v tendru na Pandury roli a jaká v tom role byla jeho tehdejšího přítele, bývalého premiéra M. Topolánka.

M. Dalík také v jednom ze svých rozhovorů pro média uvedl: „Věděl jsem celou dobu, že Mirek Topolánek je absolutní alibista, egoista a oportunista. Na druhou stranu jsem věřil v to dobro v něm, protože on je uvnitř opravdu dobrý člověk. Nakonec převážily ty první tři vlastnosti a on se takto nehezky zachoval i k jiným lidem. Mne by stačilo, kdyby jenom řekl pravdu.“

Pokud se najednou, po pár měsících ve vězení, dostává Dalík na svobodu, je pochopitelně otázkou, čí je to zásluhou a zda se mají bývalí mocní mužové tohoto světa, zejména M. Topolánek, začít třást a bát o svou budoucnost.

Důvody Dalíkova propuštění můžou pochopitelně tkvět i v jeho zdravotním stavu, trpěl-li by například silnou klaustrofobií, ale takový důvod je spíše velmi málo pravděpodobný.

Dokud nebude zveřejněno rozhodnutí Nejvyššího soudu, které samozřejmě obsahuje důvody vedoucí k Dalíkovu propuštění, můžeme spekulovat o mnohém. A nejpravděpodobnější možností mezi všemi těmi spekulacemi je ta, že se Marek Dalík ve vězení rozmluvil a dostalo se mu za to dárečku v podobě propuštění na svobodu…

Bude zajímavé sledovat, jakým směrem se kauza Pandur bude v následujících dnech a měsících ubírat…A koho se bude osobně týkat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…