Vaše Věc: Firmám chybějí dělníci. Chtějí je dovézt z Ukrajiny

08.04.2016 12:58

Mnoha firmám v Česku chybí nejen zaměstnanci na technických pozicích, ale také dělníci, díky čemuž hrozí, že zahraniční zakázky, které české firmy dostaly, nebude možné splnit. Podniky proto od vlády požadují, aby usnadnila „dovoz“ většího počtu pracovních sil z Ukrajiny a Běloruska.

Vaše Věc: Firmám chybějí dělníci. Chtějí je dovézt z Ukrajiny
Foto: red
Popisek: Ilustrační foto

Místopředseda Asociace exportérů O. Daněk uvedl, že v průmyslové oblasti je 100 tisíc volných míst a 70 tisíc z toho připadá na dělnické profese.

„Jsou odhady, že pět procent populace stejně nikdy dělat nebude, ani kdybyste nad nimi stáli. Jednáme proto s ministrem zahraničí Zaorálkem o schválení dovozu zahraničních pracovníků z kulturně blízkých zemí, jako je Ukrajina či Bělorusko. Ministr Chovanec již přislíbil, že administrativní proces zkrátí,“ prohlásil Daněk. Místopředseda Asociace exportérů dále hovořil i o tom, že dělníky ani odborníky firmy nenajdou mezi uprchlíky. Pokud jde o uprchlíky Sýrie. možná by mohl být méně kategorický.

O. Daněk by neměl šmahem odsoudit uprchlíky jako lidi, které nelze zaměstnávat. Není žádný důvod, proč se domnívat, že mezi uprchlíky proudícími do Evropy nejsou středoškolští či vysokoškolští odborníci technického zaměření nebo dělníci. Jazyková bariéra je pochopitelně větší mezi Syřanem a Čechem než mezi Čechem a Ukrajincem, ale jistě není nepřekonatelná. Je ale pravdou, že je těžké v českých firmách zaměstnávat uprchlíky, když v zemi žádní uprchlíci nejsou a nejspíše ani nebudou... O tom však Daněk nehovořil.

Cestou by jistě bylo snažit se o rekvalifikaci nezaměstnaných

V České republice bylo podle údajů úřadů práce 461254 tisíc nezaměstnaných, což odpovídá 6,3 % nezaměstnaných. A na tyto nezaměstnané by se české firmy měly zaměřit v první řadě. Cestou by jistě bylo snažit se o rekvalifikaci části těchto nezaměstnaných, tak aby mohli pracovat v oborech, které se nyní potýkají s nedostatkem pracovníků nejvíce. Vhodné by také bylo zaměřit se při hledání chybějících zaměstnanců na lidi, kteří již dosáhli důchodového věku, chtějí pracovat a mají potřebné znalosti a zkušenosti, ale kvůli jejich věku už práci nedostávají. Podle odhadů tito důchodci, kteří mají chuť pracovat, tvoří až 200 000 lidí.

Jde však o to, zda jsou české firmy ochotné zaměstnancům zaplatit mzdy, za něž lidé můžou normálně žít, anebo zda hledají takové lidi, kteří jsou ochotni pracovat za mzdu minimální nebo minimální mzdě se blížící…

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka