Vaše Věc: Ke značnému plýtvání bude docházet stále

27.09.2016 16:53

V nejnovějším průzkumu se agentura CVVM zaměřila na vztah českých občanů k plýtvání potravinami. Plýtvání potravinami vnímá jako naléhavý problém třetina Čechů, 70 % Čechů však přiznalo, že potraviny vyhazuje. Nejen domácnosti však produkují množství potravinového opadu…

Vaše Věc: Ke značnému plýtvání bude docházet stále
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

Podle odhadů Evropské komise se v České republice vyhodí 830 tisíc tun potravin, tedy 6,4 % z celkové produkce (průměr v EU je 11,6 %). Na domácnosti z toho vychází 254 124 tun, to znamená zhruba 25 kilogramů vyhozených potravin jednoho obyvatele ČR.

Nejvýraznějším důvodem, proč omezit plýtvání potravinami, je podle názoru dotázaných možnost ušetřit tak vlastní peníze (94 % dotázaných považuje tento důvod za důležitý).

Nejčastějšími důvody, které podle průzkumu CVVM vedou v domácnostech k nespotřebování potravin, jsou ty, že se potraviny zkazí, dále se nejčastěji vyhazují různé odkrojky, potraviny s prošlým datem spotřeby a k vyhazování potravin vede i to, že uvaříme příliš mnoho jídla, které nám pak zbude.

Pokud se však ještě jednou podíváme na čísla plýtvání, tedy celkově 830 tisíc tun, z nichž zhruba 254 tun vychází na domácnosti, vidíme, že domácnosti vyplýtvají "jen“ o něco více než čtvrtinu z celku vyhozených potravin.

Je tedy smutným faktem, že i pokud se české domácnosti budou stále více snažit omezit plýtvání potravinami, ať už z osobních finančních důvodů či třeba proto, že je to neekologické, ke značnému plýtvání bude docházet stále.

Cílem Evropské komise je snížit do roku 2020 potravinový odpad o 50 %. Je však jasně vidět, že k tomu, aby byl tento cíl naplněn, je třeba, aby spolupracovaly nejen domácnosti, ale i další instituce, které se na plýtvání podílejí ještě větším dílem než domácnosti: a to výrobci i distributoři potravin a subjekty působící v sektoru pohostinství.

Existuje zde sice například preventivní opatření v podobě potravinových bank, ale například spolupráce potravinových bank se supermarkety či hypermarkety značně vázne nejspíše kvůli povinnosti danit darované potraviny. Mezi českou veřejností zase existuje jen mlhavá představa o tom, co vlastně potravinové banky dělají, a velká část občanů vůbec neví, že zde potravinové banky jsou.

Podle usnesení Evropské komise by k snížení plýtvání potravinami do roku 2025 měly přispět kampaně na národní i evropské úrovni, které by veřejnost informovaly o možnostech, jak plýtvání snižovat. Členské státy by podle EK měl ve školách zavést ve školách programy, kde se žáci dozvědí jak potraviny skladovat, připravovat a likvidovat… Kampaně mohou pozitivně ovlivnit domácnosti, výrobce, distributory by měly ke snížení plýtvání „motivovat“ právní normy…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: PV

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Petr Ježek: Drahoš nerozumí ekonomice ani politice

18:40 Petr Ježek: Drahoš nerozumí ekonomice ani politice

Konstatování, že nějaký člověk prokazuje svou nepoučenost v oblastech ekonomiky a politiky, by v prů…