Vaše Věc: Obama v Evropě o TTIP neúspěšně

28.04.2016 19:21

Evropská cesta amerického prezidenta Baracka Obamy byla neúspěšná, když se při jednání s partnery mu nepodařilo prosadit záměr dokončit práce na TTIP do konce roku. Hrozí tak, že reálné se jednání stane až v roce 2020. Uvedl to italský list La Repubblica.

Vaše Věc: Obama v Evropě o TTIP neúspěšně
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Obama by chtěl smlouvu dokončit ještě za své prezidentské éry, ale evropští lídři podle italského listu se spěchu vyhýbají. Obama chtěl dosáhnout politické dohody na nejvyšší politické úrovni. Technická jednání budou od pátku probíhat v New Yorku. 

Spěch naráží zejména na odpor Itálie, Francie a Španělska, které by si přály dohodu, která by zaručila skutečně volný přístup na americký trh, zatímco severní země v čele s Německem jsou připraveny akceptovat pouze rámcovou dohodu, která by uvolnila průmyslovou spolupráci, zejména v oblasti automobilového průmyslu. List připomíná vyjádření italského premiéra Matteo Renziho, podle něhož je nezbytnou podmínkou reciprocita a připomenul také otázku bezpečnosti potravin. Pokud by takové podmínky nebyly splněny, bylo by stanovisko ke smlouvě negativní.

Podle Obamy „bohužel není čas na naší straně“. Americký prezident říká, že nebudou-li jednání o TTIP dokončena letos, budou pohřbena minimálně do konce volebního období ve Spojených státech a Evropě. La Repubblica připomíná, že příští rok se volby budou konat také ve Francii, pak v Německu a Itálii, a v roce 2019 končí mandát nynější Evropské komisí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.