Vaše Věc: Obamova návštěva na Kubě

23.03.2016 10:15

Je jen dobře, že končí éra sankcí vůči Kubě a éra mezinárodní izolace, kterou se snažily vůči Kubě desítky let uplatnit Spojené státy. V ekonomické oblasti vedly sankce zcela nepochybně k retardaci kubánské ekonomiky a ke stagnaci životní úrovně občanů. V mezinárodně politickém kontextu však Spojené státy se svou politikou blokády nesporně narazily.

Vaše Věc: Obamova návštěva na Kubě
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Pokud jde o sankce, byly sice účinné, ale ke zhroucení hospodářství ostrova nevedly. Pokud jde o mezinárodně politickou izolaci Kuby, více na ní tratily USA. Levicové a politiku národního zájmu provádějící jihoamerické a středoamerické vlády v naprosté většině tuto politiku USA odmítly a odmítají, takže se vlastně obrátila proti Spojeným státům samotným.

Ve velkém globálním zápase o vliv ve Střední a Jižní Americe Spojené státy najednou zaostávají o několik koňských délek za svým největším ekonomickým rivalem – Čínou.

Čína své investice v Latinské Americe nepodmiňuje předběžnými politickými podmínkami a snaží se dělat vzájemně výhodný byznys. Fakt, že to upevňuje čínskou prestiž, je nesporný, a že je to často na úkor USA a jejich ideologicky předpojaté politiky, je také jasné. B. Obama se proto snaží změnit americkou politiku vůči Kubě a tím vyslat signál všem latinskoamerickým zemím: Jsme připraveni s vámi jednat jako s partnery.

A to je dobře. Je otázka do jaké praktické roviny se tyto záměry zvolna končícího amerického prezidenta dostanou, ale zcela nepochybně B. Obama v blízkém sousedství USA na západní polokouli v tomto případě zabodoval.

Zcela nepochybně zabodoval také Raul Castro, který se spolu s Obamou pustil do zlepšování bilaterálních vztahů. A zdá se, že R. Castro je ochoten dojít v liberalizaci ostrova dále. A to nejen liberalizaci hospodářské, ale také politické. Kde jsou meze toho lze v tuto chvíli ale těžko odhadovat.

Otevření se Kuby světu – a nejde jen o USA, ale také o státy EU – bude znamenat příležitost pro kubánskou společnost, aby se emancipovala. O tom, že naprostá většina Kubánců nemá zrovna nejlepší vztah k USA, kvůli po několik desítek let trvajícímu pokusu o politickou izolaci ostrova a jeho ekonomické zničení, netřeba pochybovat.

To znamená, že i kdyby jednou na Kubě vyklidili pole coby vládnoucí strana Castrovi komunisté, případná nová kubánská nacionalistická vláda by nemohla přehánět vstřícnost k USA za mez, která by byla v rozporu s názory většiny kubánských občanů. A také naprosté většiny latinskoamerických zemí. V každém případě čeká Kubu zajímavá budoucnost.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…