Vaše Věc: Ostrov Svatá Helena přestává být neznámým

07.05.2016 11:03

Tento ostrov na konci světa, vybraný Angličany jako místo nedobrovolného exilu Napoleona Bonaparte, brzy vystoupí z neznáma. Ostrov je situován 1950 km od břehů západní Afriky a cca 2900 km od Jižní Ameriky. Je to kousek země, kterou Chateaubriand nazýval „katafalkem skalisek“.

Vaše Věc: Ostrov Svatá Helena přestává být neznámým
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Napoleonova hrobka

Podaří se na toto malebné místo přilákat turisty? Fanoušky Napoleona a historiky a zvídavé cestovatele daleko jednodušeji než ostatní turisty. Až dosud se na tuto zelenou skálu o rozloze 122 km² muselo jezdit lodí, která plula pouze jednou měsíčně. Nyní již existují lety z Londýna a trvají pět hodin. Jedná se o společnost Connair, jihoafrickou filiálku patřící British Airways. Je to i pomoc pro místní obyvatele, kterých je cca 5 tisíc. Létá sem také společnost charterových letů Atlantic Star rovněž z Londýna s mezipřistáním v Bangui v Gambii.

V roce 2015 navštívilo ostrov 6 tisíc návštěvníků a guvernérka Lisa Phillips doufá ve zdvojnásobení tohoto počtu. Je ale potřeba zmodernizovat podmínky přijetí hostů a hlavně rozvinout infrastrukturu hotelů. Nyní se počítá se dvěma hotely, jeden čtyřhvězdičkový, který už finišuje a druhý pětihvězdičkový. Samozřejmě s bazény, jelikož na ostrově chybí bezpečný přístup k moři. Rovněž restaurace musí projít proměnou, zatím úrovní připomínají spíš kantýny. Na ostrově se našlo pouze jedno místo jakž takž rovné pro výstavbu letiště, délka dráhy je 1650 m a může zde přistát a odletět Boeing 737 – 800 nebo Airbus A 320. Od listopadu 2015 proběhlo nespočet zkoušek. 18. dubna 2016 byla poslední zkouška Boeingu 737 – 800 z Johannesburgu.

Už bylo nezbytné postarat se o Svatou Helenu, která nic nevyrábí a nic nepřináší, což začalo vadit hlavně Velké Británii. Ve spojitosti s výstavbou letiště se restaurovalo Napoleonovo „vězení“, což tvoří tři přízemní domy uprostřed pěkně udržované zahrady. Byly opraveny pokoje (celkem 32 pokojů) s gobelínovými stěnami, koupelny a salon, kde císař zemřel. Dále střechy a dávné stáje. Byla uskutečněna sbírka ve Velké Británii a byla shromážděna částka v ekvivalentu 1,5 milionu Euro. Mimo to samozřejmě ministr zahraničních věcí a mezinárodního rozvoje uvolnil v roce 2010 1,4 milionu Euro na vylepšení Napoleonova domu a veškerý nábytek v domě byl zrestaurován. Rýsují se tedy zřejmě příznivější roky, v současné době je k vidění v Paříži expozice 32 kusů nejkrásnějšího nábytku z domu, kde žil na Sv. Heleně Napoleon, ostatních 78 ks zůstalo na místě v domě Longwood House. Je to krásný koloniální objekt s odpovídajícím vybavením.

Ještě jedna zajímavost ostrova: v usedlosti guvernéra Plantation House žije velká želva Johathan, stará 190 let. 14. května 2016 přivítá Svatá Helena prince Edwarda, vévodu z Wessexu, aby zde oslavil svátek ostrova, den Svaté Heleny. Bude ubytován v luxusním hotelu evropského stylu, který byl postaven během pouhých šesti měsíců. Napoleon Bonaparte sice nemohl z ostrova uniknout, ale nežilo se mu tam tak špatně. Psal dopisy, měl učitele angličtiny, mnoho četl. Nelíbil se mu obsah memoárů bývalé manželky Joséfiny a Napoleon také maloval. Na Svaté Heleně žil Napoleon 6 let, roku 1821 zemřel a v roce 1840 bylo jeho tělo převezeno jeho do Paříže a umístěno v Invalidovně.

(podle článku v listu Le Figaro ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.