Vaše Věc: Proč je vlastně kolem Saúdské Arábie takové ticho?

21.01.2016 17:04

Objevila se informace, že Velká Británie loni v létě prodala Saúdské Arábii (SA) zbraně za více než miliardu liber. To byla víceméně jednorázová záležitost, takže kontrakty Britů a Saúdů, pokud jde o dodávky zbraní, jsou jistě mnohonásobně větší.

Vaše Věc: Proč je vlastně kolem Saúdské Arábie takové ticho?
Foto: Archiv
Popisek: Libra

V předminulém týdnu se ve francouzském deníku Le Figaro objevily informace, že francouzský premiér Valls uzavřel v SA kontrakty za 10 miliard dolarů. Jednalo se především o kontrakty v civilní oblasti, ale Francie do SA nepochybně dodává i zbraně. Podobně obří se SA kontrakty avizuje také Německo.

Na Středním východě je SA spolu s Izraelem strategickým partnerem USA a také USA dodávají Saúdům každoročně zbraně a zbraňové systémy v hodnotách mnoha miliard dolarů.

Je tedy otázkou, jak by západní velmoci mohly, a zda by vůbec chtěly, škádlit toto superbohatou zemi nějakými výklady o lidských právech. To si raději nechají na Číňany, (tam již poněkud méně), a zejm. na Putinovo Rusko. Je to zajímavá politika dvojího metru.

V SA neexistuje ani jediný křesťanský kostel. O svobodě náboženského vyznání se v této zemi nedá mluvit. Systém práva, který se v této zemi uplatňuje, je v rozporu se všemi západními hodnotami. Přesto existuje jen jedno velké ticho. Dokonce ani jindy docela investigativní a odvážná evropská a americká média o tom nepíší. To je tak dokonalá autocenzura, že už ji ani vlády těchto zemí nemusí nařizovat… A důvody jsou v podstatě obsahem tohoto článku. Jde jenom o byznys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…