Vaše Věc: Tendr nebo mezivládní smlouva? Prašť, nebo uhoď...

02.11.2016 15:14

Ředitel útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský se vyjádřil, že je jednodušší stavět jadernou elektrárnu pomocí mezivládní dohody než pomocí tendru. První otázka ohledně dostavby českých jaderných elektráren však nezní, zda tendr, nebo dohoda, ale zda je vůbec potřebujeme…

Vaše Věc: Tendr nebo mezivládní smlouva? Prašť, nebo uhoď...
Foto: cez.cz
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Petr Závodský zřejmě volně navazoval na informace, které jsme se minulý týden dočítali v médiích, a to o tom, že Čína by ráda dostavěla jadernou elektrárnu Dukovany bez výběrového řízení. Závodský uvedl, že veřejná zakázka, která je zadána podle zákona, v sobě obsahuje mnohá omezení: „Ve chvíli, kdy už běží tendr a například se změní atomový zákon nebo nějaká jaderná vyhláška, tak již nesmíte změnit zadání. Nemůžete do něj dát například nové požadavky, které by měl například Úřad pro jadernou bezpečnost nebo které by vzešly z mezinárodních norem. Mezinárodní smlouva je lepší i v tom, že v sobě může pokrýt financování a další oblasti než jen čistě dodávku jaderného bloku,“ řekl Závadský.

Pokud však diskuse o dostavbě jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně bude směřovat k tomu, zda se bude firma, která dostavbu obstará, vybírat pomocí tendru, nebo pomůže mezivládní smlouva, poněkud se zakrývá ta zásadní otázka: Je dostavba dalších až čtyř jaderných bloků potřeba?

Vláda v loňském roce schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, který počítá s dostavbou alespoň jednoho bloku v Temelíně a jednoho v Dukovanech, s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách. Pokud však odhlédneme od zájmů betonářské lobby, potřebujeme nové jaderné bloky?

Česká republika už nyní patří k největším světovým vývozcům elektřiny. Ročně vyveze cca 25 % v České republice vyrobené elektřiny, tedy zhruba celou roční produkci Temelína.

Česká republika se, stejně jako další země EU, zavázala k mohutným úsporám energie. Kam a za jakých podmínek budeme elektřinu vyvážet, pokud okolní státy, zejména Německo a Rakousko, svůj závazek ohledně úspor energií myslí skutečně vážně? Jak by se mohla investice až 400 miliard korun do nových bloků vrátit, pokud cena elektřiny na energetických burzách klesá ke stále novým minimům?

Stavba nových bloků trvá roky. Než se tedy dostaví, mohou už být zastaralé. Naopak technologie pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů se rychle vyvíjejí a instalace větrníku či solárního panelu netrvá ani ze setiny tak dlouho jako výstavbu nového jaderného bloku…

Výstavba nových jaderných bloků pomocí tendrů nebo pomocí mezivládních smluv je prašť jako uhoď. Nikdy to nebude řešení ve prospěch českých občanů a vždy to bude řešení, na které bude nejméně jedna generace českých občanů doplácet tím, že budou mít drahou elektřinu – zatím co svět jde cestou decentralizace výroby energie a podpory obnovitelných zdrojů.

Také čeští občané jsou si tohoto faktu podle průzkumů veřejného mínění vědomi a další posilování jádra v českém neritickém mixu ve své většině nevidí jako tu nejlepší cestu, po které by se Česká republika měla vydat.

Úvahy na téma, zda je lepší tendr, nebo mezivládní smlouva fakta prostě nezmění. Čeští občané ve své většině o další posilování jádra v českém energetickém mixu nestojí, protože to pro ně prostě není výhodné. Nejrozvinutější státy světa se již vydaly cestou decentralizace výroby elektřiny – Česká republika by je měla následovat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.