Vaše Věc: Volby ve Španělsku přinesou změnu

15.12.2015 17:42

Na španělské politické scéně se vedle tradičních politických rivalů, konzervativců (Lidová strana) a socialistů (PSOE) objevily v posledním roce dvě nové, protestní, strany. Strany Ciudadanos a Podemos.

Vaše Věc: Volby ve Španělsku přinesou změnu
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Strana Podemos začátkem tohoto roku v průzkumech veřejného mínění dokonce předstihla socialisty a doháněla konzervativní lidovce. Poslední měsíce jsou však ve znamení vzestupu liberální protestní strany Ciudadanos, která by podle posledních průzkumů ve volbách, které se ve Španělsku uskuteční o tomto víkendu (20. 12.) mohla získat téměř 20 % hlasů. O něco silnější by mohli být podle průzkumů socialisté. Lidová strana je podle všeho pod 30 % hlasů a strana Podemos, silné hnutí proti vládnímu establishmentu, se pohybuje někde kolem 15 %.

Zdá se, že roli „králotvůrce“ by mohlo ve volbách sehrát hnutí Ciudadanos a jeho charismatický lídr Albert Rivera. Ciudadanos je na španělské scéně jako liberální strana nesmírně zajímavým jevem, neboť Španělsko je zemí se slabou liberální tradicí.

Profesor Luis Garicano, akademik, který učí na London School of Economics a který je odpovědný za zpracování ekonomického programu strany Ciudadanos . upozorňuje, že těmi hlavními jsou pro liberály principy, které nemají lidé příliš rádi. Ciudadanos zdůrazňují konkurenci, trh, liberální přístup k imigraci, otevřené hranice a více Evropy.

A. Rivera, předseda Ciudadanos, říká: „pokud vyhrajeme zhruba tolik, že strana ve volbách zvítězí, převezmeme vládní odpovědnost, a pokud nevyhrajeme, můžeme podpořit vládu v oblastech, na kterých se dohodneme.“

Pokud jde o Podemos, jeho potenciál, jak ukazují poslední předvolební průzkumy, se do určité míry vyčerpal, a tato strana by byla budoucím parlamentu až čtvrtá.

V těchto dnech byla na britském trhu vydána kniha kontroverzního lídra hnutí Podemos, Pabla Iglesiase, pod názvem Politika v čase krize. Aby bylo jasné, jaké je zaměření a politický profil této knihy, předmluvu k ní napsal Alexis Tsipras, řecký premiér a přítel a politický spojenec Iglesiase a Podemosu. Iglesias se ve své knize ve čtyřech esejích rozepisuje o podstatě moci, o španělské historii, o příčinách současné ekonomické krize a o současném stavu národa.

V každém případě blížící se španělské parlamentní volby přinesou jiný výsledek než parlamentní volby v této zemi, jak jsme je znali v posledních zhruba 40 letech, kdy s absolutní většinou vítězili buď socialisté, anebo konzervativci. Zdá se, že tentokrát vzniká prostor pro vytvoření politické koalice. A zdá se také, že týden staré průzkumy pro odhad výsledků voleb už nemusí být směrodatné.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.