Vaše Věc: Zeť Usámy bin Ládina byl zabit

14.03.2017 20:36

Americké agentury potvrdily informace o tom, že střelou Hell Fire, kterou vypustil dron patřící CIA, byl zabit zástupce vůdce Al-Káidy Abú al-Chair al-Masrí. Stalo se to, když se se svými bodyguardy autem projížděl poblíž vesnice al-Mastúme ležící v provincii Idlib na severozápadě Sýrie.

Vaše Věc: Zeť Usámy bin Ládina byl zabit
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: terorista - ilustrační foto.

Podle některých zdrojů syrské opozice byl zabit rovněž jeden z al-Masríových bodyguardů. Al-Masríovi bylo 59 let a jeho pravé jméno bylo Abdullah Mohammad Al-Rahman.

Jde o jeden z nejvýznamnějších zásahů proti vůdcům teroristů od roku 2011, kdy byl zlikvidován tehdejší šéf al-Káidy Usáma bin Ládin. Al-Masrí byl považován za „dvojku“ al-Káidy, jejímž vůdcem je po smrti bin Ládina Ajmán Zavahrí.

Al-Masrí byl pionýrem ve „svaté válce“ proti Západu. Od roku 1990 bojoval za džihád v Bosně. Pak se spojil s bin Ládinem a A. Zavahrím a působil v Afghánistánu. To bylo v roce, kdy Chálid Šajch Muhammad představil svůj plán řízení Al-Káidy.

Američané pracovali na případu al-Masrí přes dvacet let. Egyptský džihádista byl obviněn z podílu na prvních atentátech al-Káidy proti americkým ambasádám v Tanzánii a v Keni v roce 1998. (224 mrtvých).

Po atentátech 11. září Al-Masrí spolu s některými dalšími vůdčími členy al-Kaidy a některými dětmi bin Ládina opustil Afghánistán a uprchl do Íránu. Tam byl později spolu s dalšími vůdci al-Káidy zatčen a uvězněn.V roce 2015 byl pak spolu s dalšími zadrženými vůdci al-Káidy vyměněn za jemenskou větví al-Kaidy v Jemenu uneseného íránského diplomata.

Likvidace al-Masrího je prvním významným úspěchem Trumpovy administrativy v boji proti teroristům.

(zp, z deníku Le Figaro) 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…