Vaše věc: Francie a Německo o směru spolupráce

05.09.2017 20:07

Bude nutné si ještě počkat na ustavení nové německé vlády po volbách, evropské plány Emmanuela Macrona musí počkat. „Po německých volbách“, deklaroval prezident Francie před zahraničními velvyslanci v Paříži.

Vaše věc: Francie a Německo o směru spolupráce
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

Macron navrhne nové kroky pro restart Evropy. Několik týdnů před pravděpodobným zvolením Angely Merkelové, Macron nechce hovořit  o ničem, co by kancléřku mohlo rozčílit. Naopak, když dorazila do Elysejského paláce, prezident jí dal záruky tím, že slíbil, že se ve Francii budou konat reformy.

Opatrně, každý svým tempem, prezident i kancléřka, směřují stejným směrem. Oba vědí, že proces pro nový restart Evropy bude dlouhý  a že nemohou ztrácet čas.  Před volbami kancléřka nebude rozhodně hovořit o detailech. Minulý týden při své  tradiční tiskové konferenci zopakovala, že by si uměla představit ministrem financí Eurozóny právě Macrona.

Když vezmeme v úvahu německou neochotu ke všemu, co se týká finančního transferu v Evropě, je to první etapa. "Evropský peněžní fond by nám pomohl být stabilnější  a dovolil by ukázat světu, že disponujeme v Eurozóně svým vlastním portfoliem všech potřebných mechanismů, abychom byli schopni dobře reagovat na nečekané situace", doplnila kancléřka  a zdůrazňovala ekonomickou konvergenci jako podmínku koordinace politiky.

Pochopení  a vstřícnost Angely Merkelové má každopádně jiné důvody. Se zvraty vnitřní rovnováhy v Evropě, kancléřka ztratila jednu část své dominance. S Brexitem Německo ztratilo svého liberálního spojence. S volbami populistických vlád v řadě evropských zemí, získala protivníky. I když je to stále Angela Merkelová, která vyrůstala v diktátuře, není necitlivá k jednáním o hodnotách Evropy. V Berlíně, koordinace a přiblížení, jsou stále synonyma kontroly. Macron se bude muset přizpůsobit, jestliže chce získat finální schválení Angely Merkelové k jednotlivým bodům svého programu.

Po 24. říjnu, jestliže bude znovu zvolena, je jasné, že bude mít poslední slovo v Evropě právě ona.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…