Vaše věc: Islámský stát odmítl triumf protivníků

04.07.2017 10:30

Zničení mešity v Mosulu bylo plánováno po devíti měsících zuřivých bojů. Nakonec irácké síly dorazily do blízkosti mešity Al – Noury a slavného nakloněného minaretu, které dominovaly nad střechami Mosulu více než 800 let. Několik stovek metrů ještě zbývalo a devět měsíců probíhajících bojů nakonec skončilo.

Vaše věc: Islámský stát odmítl triumf protivníků
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Mosul

Islámský stát však odmítl triumf protivníků. Odpověděl sérií enormních explozí, při kterých zničil starý minaret a mešitu. Okamžitě poté IS obvinil Američany, že zničili oba historické monumenty bombardováním. Ale celá záležitost byla filmována dronem, obrázky ukazují, že to byla exploze v pravidelných intervalech a to značí naprogramovanou destrukci. Letecké fotografie potvrdily totéž.

Pro iráckého premiéra Haidara Al – Abadiho tyto destrukce jsou znamením zničení IS v tom smyslu, že to byl poslední zuřivý akt před získáním kontroly irácké vlády nad Mosulem. Pro iráckou armádu oba historické objekty dost znamenaly, ale nic to nemění na vyústění bojů. Obklopeni ve starém městě Mosulu mohou poslední islámští bojovníci jenom oddalovat konečnou porážku IS.

Války potřebují symboly. Pro irácké vojáky, kteří jsou angažovaní v městských bitvách, bezpochyby byla zvyklost modlit se v mešitě Al – Noury a čekat, že se dočkají spravedlnosti. Mešita Al – Noury není jenom zeměpisný symbol. Symbolizuje také vznik Islámského státu, centrum džihádistického Mordoru vytvořeného v roce 2014 na březích řeky Tigrid. Právě zde byly sloučeny spirituální a temporální prvky moci ideologie islamistické messianistické a ilegální organizace pro vytvoření prvního džihádistického státu v historii. Al – Noury byla jednou z nejstarších arabských mešit na světě. Byla postavena ve 12. století Zhengim, tureckým vicekrálem dynastie Abbasside. Tato dynastie sjednotila muslimská vojska proti Frankům v době druhé křižácké výpravy.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…