Vaše věc: Katar neustoupí svým sousedům

12.07.2017 11:12

Katarský emír se měl v červenci i dostavit na dohodnutou návštěvu do Paříže, ale po telefonickém rozhovoru si šejk Seik Tamin a Emannuel Macron řekli, že termín posunou. Tamin vysvětluje: „Kdyby v mé zemi byla situace dobrá, jel bych do Paříže, tak jak bylo dohodnuto“. Ale s krizí, která přetrvává, Tamin dává přednost tomu, zůstat v Kataru.

Vaše věc: Katar neustoupí svým sousedům
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Blízký východ

V paměti je rok 1995, když jeho otec šejk Hamad využil pozvání do Švýcarska od svého otce Khalifa, dosavadního emíra k tomu, aby Hamad svrhnul svého otce. Podle našich informací se celá vládnoucí rodina vzdala letních prázdnin, které obvykle tráví v Evropě. Katarský ministr zahraničních věcí Mohammed Thani obdržel prostřednictvím kuvajtského mediátora pro svou zemi list s třinácti požadavky.

Ty byly vypracovány Saudskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem a Egyptem. Tyto čtyři země obviňují malý emirát, že podporuje terorismus a vyhrožují, že ho budou trvale izolovat v Perském zálivu a na mezinárodní scéně. Dauhá (hlavní město Kataru) se již vyjádřila, že nepovolí. Obviňuje své sousedy, že chtějí podněcovat v zemi nepokoje a snad i vojensky intervenovat.

„Doufám, že nedojdeme až tak daleko, ale jsme připraveni bránit naši zemi“, potvrdil katarský ministr obrany Khaled Al – Attiyah na Sky news.

V Perském zálivu se historie často opakuje

Požadavky kladené na Katar vypadají jako jeho kapitulace. Znamenalo by to mj. okamžité přerušení vysílání televize Al – Jazeera, přerušení všech vztahů se všemi islamistickými organizacemi, snížení diplomatických vztahů s Iránem a aby Katar souhlasil s měsíčním auditem, který by zjistil, zda se pravidla dodržují.

Dauhá by byla ochotna redukovat své vztahy s Iránem za předpokladu, že ostatní monarchie udělají totéž. Ovšem Omán a Kuvajt se staví odmítavě. Tato opatření by znamenala, že Katar by byl vlastně v určitém područí jmenovaných zemí, vzdal by se své suverenity a nezávislosti. Tato nezávislost je ovšem „firemní značkou“ katarské diplomacie od doby, kdy otec Hamad svrhnul svého otce, aby nastoupil na trůn v roce 1995.

Katarští emírové a Saudové, kteří mají určitá přátelství u některých katarských organizací, uvažovali o protiútoku, o státním převratu v roce 1996, který se nepovedl. V Perském zálivu se historie často opakuje. A ještě nyní by Rijád a Abu Dhabí mohli mít spojence uvnitř vládnoucí rodiny, aby byl nahrazen Tamin.

(podle Le Figaro, ZP)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…