Vaše věc: V Řecku se otevřela cesta k mimořádným volbám

21.08.2015 16:18

Po necelém roce půjdou řečtí voliči znovu k parlamentním volbám. Premiér Tsipras, toho času nejpopulárnější řecký politik a předseda strany Syriza, se chce mimořádnými volbami zbavit odpůrců ve své straně, kde na poslance početné ultralevé křídlo strany vystupuje proti ujednání Řecka s EU a MMF.

Vaše věc: V Řecku se otevřela cesta k mimořádným volbám
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Syriza se v zásadě rozdělila na přístupu k měnové otázce. Její ultralevé křídlo by šlo až k návratu k vlastní měně a nedodržení závazků plynoucích ze státních dluhů. Převažující část Tsiprasovy strany se však v zásadě vydala cestou reformě-socialistické politiky, kdy akceptují názor 84 % Řeků, kteří chtějí jako platidlo v zemi podržet euro.

Zdá se, že Tsipras se v určitém okamžiku jednání s EU prostě rozhodl vydat touto cestou, která znamená vyhnout se těm nejhorším dopadům, které by mohly nastat po státním bankrotu a po odmítnutí závazku splácet dluhy státu.

Takovéto řešení by vedlo například také k tomu, že by obyčejným Řekům propadly velké části bankovních vkladů, anebo, při zhroucení bankovní sítě, všechny vklady. Znamenalo by to, že by se země ponořila do ještě hlubší sociálních a politických problémů, než ve kterých je dnes.

Zdá se, že nejsilnější stranou bude Tsiprasova Syriza

Nelze neslyšet hlas MMF, který hovoří o tom, že bude potřeba část řeckých dluhů, které jsou v současné výši nesplatitelné, odepsat. To se týká hlavně Německa, které v posledních 40 letech profitovalo z přílišné ochoty řeckých politických elit odebírat zbraňové systémy (ponorky, tanky, letadla), které z Řecka co do vybavení udělaly středně velkou vojenskou velmoc.

20. září zřejmě v Řecku proběhnou parlamentní volby, které rozdají karty znovu. Zdá se však, že i po nich bude nejsilnější stranou Tsiprasova Syriza. Měsíc je ovšem dlouhá doba, ale vypadá to, že další politické strany s výjimkou Nové demokracie nedokážou přijít s ucelenou koncepcí, která by zemi dokázala vyvést z přetrvávající krize.

Kromě odpisu části dluhu potřebuje Řecko nový „Marshallův plán“, který by umožnil zlepšit, zvětšit a zmodernizovat jeho průmyslovou základnu a zvýšit HDP a daňové příjmy.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …