Viktor Vereš: Dohoda o vydání nemovitostí na Pražském hradu je pro katolickou církev nezávazná!

05.03.2016 7:35

Katolické řády jako Němečtí rytíři nebo Voršilky totiž nejsou podřízení kardinála Duky a mohou tedy i přes jeho podpis, žádat nemovitosti na Pražském hradě.

Viktor Vereš: Dohoda o vydání nemovitostí na Pražském hradu je pro katolickou církev nezávazná!
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Osobně se nechci zabývat majetkem již církvím vydaným, jen nejkřiklavějším případům současným.

Pan tiskový mluvčí Ovčáček ukončil tiskovou konferenci po pouhých třech otázkách a tím mi znemožnil položit otázky, ačkoliv jsem se viditelně hlásil. Z dřívějších tiskových konferencí Miloše Zemana, kterých jsem se účastnil již v roce 1998 i později, vím, že býval dáván demokraticky prostor všem, kteří měli dotaz.

Kardinál Duka a prezident Miloš Zeman, který vyzdvihuje, že se domy na Hradě budou moci začít opravovat. Foto: V. Vereš. 

1) Měl jsem v úmyslu oběma představitelům a hlavně kardinálovi Dukovi poděkovat, že nepodceňují nebezpečí novodobého nacizmu - islamizace v souvislosti s masovým příchodem ilegálů do Evropy.  Zde jsem chtěl oba představitele požádat o srovnání problémů, které přinášejí církevní restituce a smrtelného nebezpečí islamizmu, který masově vraždí křesťany i ateisty a bourá nemuslimské kulturní památky – bylo by jedno, zda památku vlastní církev nebo ne, když by ji islamisté stejně zbourali a návštěvníky povraždili. Povraždění nemuslimů i muslimů jiných vyznání např. šíitů na lodích migrantů do Evropy ukazuje na naši možnou budoucnost.

2) V případě Voršilek se ukázalo, že pražský kardinál ani biskupská konference nejsou nadřízení katolických řádů. Voršilky neoprávněně získaly část Národního divadla výčtovým zákonem – za správnost seznamu se zaručoval Cyril Svoboda, který ale potom řekl, že místní katolická církev s tím nemůže nic udělat, když si postaví hlavu představená řádu Voršilek v zahraničí.

Jak tedy může k. Duka zajistit, že jednotlivé katolické řády nebudou chtít v budoucnosti další nemovitosti na Pražském hradu?

Jaká je výše limitů, s kterým on a jeho podřízení mohou podle směrnic Katolické církve disponovat a nepřekročili on a jeho podřízení tyto limity?

Zajistí tedy pan kardinál, aby dohody podepsal Papež František, jako jediný právoplatný majitel veškerých katolických majetků (dle církve) a jediná osoba nadřízená celé Katolické církvi včetně jednotlivých řádů?

3) Jak církev prokázala, že za nemovitosti na Pražském hradě nedostala již finanční náhradu? Církve dostávají náhradu 59 miliard korun plus úroky právě za majetek, který nebyl státní, ale patřil např. krajům – nespadal Pražský hrad pod Prahu jako kraj? Stejný případ platí pro některé soukromé majetky.

4) Obou stran jsem se chtěl zeptat, zda jsou pro financování oprav církevních majetků za jen církevní peníze – jak jsem psal výše, církve dostávají 59 miliard plus inflaci. Katolická církev je s majetkem mnoha stamiliard nejbohatší m vlastníkem v ČR, takže když stát nemá dost peněz na nemocné děti a lidé na ně musí, mnohdy neúspěšně, sbírat víčka, tak by si nejbohatší organizace v ČR mohla své nemovitosti opravovat za své. Vyhnuli bychom se potom podezřením na rozkrádání státního majetku pomocí na míru určité firmě udělaných předražených výběrových řízení. Jako v případě chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře. Nebo když hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) byl obviněn z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Pochybení souvisí s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci.

Takže nejenom že stát platí nejbohatší organizaci v ČR – Katolické církvi opravy jejího majetku, který jí generuje zisk pomocí vstupného – sv. Barbora nebo sv. Vít, ale dokonce tím, že církev vypisuje výběrová řízení jako majitel, může opravu předražit a o korupční zisk se rozdělit se stavební firmou nějakého jistě dobrého katolíka.

5) Dále jsem chtěl poprosit, zda by takové smlouvy, včetně mezinárodních a případného vazalského konkordátu, byly dány veřejnosti k posouzení před podpisem.

6)Poslední zamýšlená otázka na prezidenta byla, zda nevnímá útok senátorů KDU a jim spřízněných Zelených plus absolventa církevní fakulty F. Bublana a dalších senátorů otevřeně nebo skrytě podporujících církevní restituce, jako varování, aby byl povolný, ve věci církevních restitucí na Pražském hradě.

Za pozornost stojí, že pod vedením ČSSD katolíkem Bohuslavem Sobotkou měli ti senátoři ČSSD, kteří nepodali návrh na zrušení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, zhruba 5x lepší pozici pro navržení k opětovnému zvolení v roce 2014.

Na závěr bych rád zdůraznil, že ačkoliv jsem se tvrdě dohadoval s katolickým historikem doktorem Šebkem ohledně církevních restitucí na konferenci pořádané PPF. Nyní, když jsme se potkali , notovali jsme si, že hlavní je odvrátit smrtelné nebezpečí islamizmu a pan doktor Šebek mne potěšil zdůrazněním, že Češi by měli být na sebe, jako na národ, hrdí.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …