Viktor Vereš: Když nám mohli být komunisté dobří jako spojenci v boji, jak morální je neuctít nyní jejich padlé?

14.04.2016 14:39

Ohlas na hrubě nedoceněnou návštěvu čínského prezidenta Xi Jinping se státníky a podnikateli v ČR:

Viktor Vereš: Když nám mohli být komunisté dobří jako spojenci v boji, jak morální je neuctít nyní jejich padlé?
Foto: Viktor Vereš
Popisek: Kolem těchto demonstrantů museli jít všichni novináři na Hrad. Proč některá média přinesla jen tibetské vlajky?

To, že první nebo druhý nejvýznamnější státník na světě přiletěl na třídenní návštěvu do České republiky, je stejný zázrak, jako by si ti nejlepší hráči z Realu Madrid, Juventusu, Bayeru a Manchesteru přijeli zahrát s naší Horní dolní.  Takový je rozdíl v politické, ekonomické a vojenské váze nás a Číny.

A to i při pokoutním vydáváním Škodovky za českou firmu a účasti slovenských miliardářů – to že Čechům v Čechách skoro nic nepatří, raději nebudu rozmazávat.

Celý osobní projev čínského prezidenta Xi Jinping (Si Ťin-pching) s českými příslovími k státníkům a miliardářům v ČR na Žofínském ekonomickém fóru – zde.

Za tuto návštěvu vděčíme dle mého názoru moudrému a vysoce morálnímu rozhodnutí pana prezidenta Zemana jet na oslavy výročí konce 2. sv. války do Číny. Čínské ztráty byly 15-20 miliónů obyvatel a vojáků, mnohdy bestiálně zavražděných převážně japonskými fašisty (pro srovnání ztráty USA na všech frontách 419 tisíc). Je tedy doufám dostatečně jasné, že za to, že jsme nebyli fašistickou osou Berlín, Řím a Tokio vyvražděni, vděčíme velkou měrou právě Číně a vzdát čest takovému množství, i za nás padlých, je morální povinnost a neúčast je, dle mého, plivnutí do tváře pozůstalým po těchto mrtvých, neomluvitelné ideologickými kecy. Ostatně, když nám mohli být komunisté dobří jako spojenci v boji, jak je morální jejich padlé nyní neuctít? Bohužel, ostatní západní státníci toto nepochopili, ale o to více si čínský prezident vážil odvážného rozhodnutí našeho prezidenta. To jsou okamžiky, které přibližují mír a oddalují válku, protože právě morálka je základem skutečného mírového úsilí. Takže nepovažuji za náhodná slova čínského prezidenta o shodě mezi ním a prezidentem Zemanem ohledně snahy o mír. Což vzhledem k síle naší armády zní jinak až legračně.

O tom, že Západ ve skutečnosti musí začít Čínu ekonomicky dohánět (Počet plánovaných reaktorů v Číně 136, v USA 24, v UK 9 – Britové doufají, že jim jadernou elektrárnu postaví Čína), podobně nejdelší mosty nebo nejdelší tratě pro vysokorychlostní železnici, ale naštěstí pro nás i masivní nákup západních letadel Boeing, Airbus nebo aut např. Škodovek – čímž nás Čína drží ekonomicky nad vodou. Co dělat, abychom Čínu dohnali, čtěte v mém článku zde.

Přítomné čínské novinářky jsem se ptal, co je příčinou ekonomického úspěchu Číny – odpověděla, že systém a pracovitost čínských občanů. Dodal jsem, že jako příčinu úspěchu Číny (dlouhodobě nejvyšší růst na světě) a i ČR (nejvyšší růst v Evropě) vidím také humanistický mírumilovný ateizmus obyvatel, kteří se řídí kritickým rozumem. Nepodléhají tedy různým iracionálním vášním – jak to píšu, tak mne napadá, že to Číňance velmi slušelo…Nikdo nejsme dokonalý.

Čínský systém je, myslím, více kapitalistický než náš, ale kapitalisté jsou pod kontrolou a v případě korupce jsou trestáni, to je myslím tajemství čínského úspěchu – tam by migrační, solární, dotační a jiné mafie, domnívám se, neuspěli se snahou nakrást si desítky miliard za cenu ztrát stovek miliard pro společnost jako celek. V případě migrace reálně hrozí sebevražda celé civilizované EU. Náměty řešení…Plánování, na místo honby jen za okamžitým ziskem, asi také hraje roli.

Na projevu Čínského prezidenta mne dále zaujalo jeho ocenění nás, jako významného vítěze nad fašizmem – asi znal Churchillem oceňovanou roli letců (mnoho Čechoslováků) v bitvě o Británii: „Ještě nikdy na poli lidských konfliktů nevděčil tak velký počet lidí tak nemnohým.“ Hrdinnost parašutistů, kteří zlikvidovali třetího muže Třetí říše atd.

Za pozornost také jistě stojí snaha Číny opět zdvojnásobit životní úroveň obyvatel (nyní mezi roky 2010-2020), přitom právě díky rostoucím platům Číňanů, některé firmy již z Číny odcházejí do Bangladéše a jinam. Prezident Xi také výslovně zmínil cíl demokratizovat Čínu. Volby probíhají v rámci komunistické strany, podobně jako u nás v šedesátých letech, jejichž konec byl dle některých svobodnější než dnešek.

Zaujalo mne, jak velkou pozornost návštěvě věnovala čínská média neformálnímu přátelskému (family style) setkání prezidentů. V článku, který se tomuto věnoval, byla zmiňována také neformální návštěva londýnské hospody s D. Cameronem nebo podobné schůzky s Obamou…možná bez hrdinných protestů TOP09, ačkoliv dle TOP09 jistě podlézající americký prezident uvítal tehdy čínského s ještě většími poctami než Zeman, dokonce nechal mávat americké školáčky čínskými vlajkami – čekám rázné odsouzení komunistické indoktrinace amerických dětí našimi finalisty o nejpitomnějšího politika - našimi opožděnými komunistobijci: Langšádlovou, Němcovou a Štětinou s pohrobkem komunistické národní fronty Kalouskem v čele.

Nicméně fotografii ze setkání v Lánech použili Číňané umírněnější - Zeman v kamarádském objetí s jejich prezidentem je na ně přeci jenom moc ˘

Dokonce i nyní, 14 dní po návštěvě, je upoutávka stále na hlavní stránce čínského zpravodajství a ve speciálním reportu je věnováno stejně pozornosti návštěvě ČR, jako následnému jadernému summitu v USA!

Poslední slova čínského prezidenta byla povzbudivá: Čína a ČR dokáží zahájit novou éru spolupráce a vytvořit ještě krásnější zítřek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…