Viliam Buchert: ODS míří i bez Nečase k historicky největší porážce

17.06.2013 11:20 | Zprávy

Na pozadí špatně natočené taškařice se jménem „Domina Nagyová a poslušní generálové“, kterou doprovází absurdní seriál „Rittig a Janoušek pořád tahají za nitky“ se odehrává i existenciální drama „Nečas přiměl ODS ke skoku do propasti“.

Viliam Buchert: ODS míří i bez Nečase k historicky největší porážce
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Vzhledem k tomu, že v největším skandálu porevoluční doby je nejvíc obviněných z ODS a podezřelých z okolí občanských demokratů, ocitá se tato strana na pokraji katastrofy. Tím, co předvádí, totiž opustila pravý břeh. Je na mělčině.

Musím se přiznat, že mi je Petra Nečase líto. Nedočkavá milenka nechává sledovat jeho manželku a využije k tomu hrdiny z Afghánistánu, kteří jako správně vycvičení vojáci slepě plní i nesmyslné rozkazy. Ve čtvrtek Nečas tvrdí, že pořád věří Nagyové. V pátek připouští nekalost, ale snaží se z toho vykroutit. V sobotu se omlouvá postiženým. V neděli oznamuje, že odstoupí. To vše je doprovázeno uvězněním několika členů jeho strany a podivným kroužením policie a státních zástupců kolem známých kmotrů ODS. V době, kdy jsou občanští demokraté v průzkumech na tom hodně špatně, dostali další ránu, která se blíží K.O.

V podstatě je teď jedno, co bude dál s Nečasem, ODS už toho v příštích volbách moc nezachrání. Dá se to pouze přežít a začít znovu. Jenže otázek je moc: Jak? S kým? A zejména – bez koho? Strana je ideově rozplizlá, bez vizí, pouze s touhou po moci a rozdávání prebend. Nový silný vůdce není na obzoru, i když si na něj Martin Kuba celkem poctivě hraje. Takovými lidmi nejsou ani bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil či pražský exprimátor Bohuslav Svoboda. ODS potřebuje neušpiněného vizionáře, který bude za sebou v opozici několik let hlasitě táhnout další lidi, bude je inspirovat, bude mít jednoznačnou autoritu a bude lovit na pravém břehu, ne uprostřed, kde jsou všichni a nikdo.

Zatím vůbec nejhoršího volebního výsledku dosáhli občanští demokraté ve sněmovních volbách (můžeme do výčtu počítat i hlasování do České národní rady v roce 1992) před třemi lety. Bylo to přesně 20,22 procent a 1 057 792 hlasů. V čele kandidátky měli Petra Nečase. V příštích volbách, ať už předčasných, nebo v těch řádných, je čeká ještě větší propad. Poslední skandální události jej jenom prohloubí. Pokud chce mít lepší budoucnost, měla by ODS začít se záchranářskými pracemi nejpozději dnes. Ve volbách sice utrpí porážku, ale už bude znát cestu, jak se opět dostat na pravý břeh.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Co přinesly letošní evropské volby v české politice?

10:14 Jiří Weigl: Co přinesly letošní evropské volby v české politice?

Skončily evropské volby a jejich výsledky přinesly pro českou politiku důležité zprávy.