Viliam Buchert: ODS nemá jasného vůdce a tváří se v tom hodně bezradně. Proč?

24.06.2013 10:15

Tah s výběrem Miroslavy Němcové na post premiérky země byl od ODS poměrně chytrý. Zda ale zahraje podle not občanských demokratů i prezident Miloš Zeman, jen uvidíme.

Viliam Buchert: ODS nemá jasného vůdce a tváří se v tom hodně bezradně. Proč?
Foto: top09.cz
Popisek: Viliam Buchert

Daleko důležitější otázkou pro stranu ovšem je, kdo ji povede do voleb (předčasných či v řádném termínu), kdo je tím skutečným vůdcem. A v tomto směru působí ODS zatím hodně bezradně. Proč tomu tak je?

Petra Nečase formálně vystřídal úřadující předseda Martin Kuba. Energický, většinou rozumně a jasně hovořící politik, který má i konkrétní představy, co s ODS dál. Má také dobrou pozici ve straně. Jenže jeho jméno je často spojováno s jihočeskou šedou eminencí ODS Pavlem Dlouhým. Manželce tohoto údajného kmotra, která byla v domácnosti, v letech 2007 až 2011 přibylo na účet 45 milionů korun, zejména od Rybářství Třeboň, které získalo několik státních dotací a v jehož představenstvu její manžel seděl. Zejména z mediálního hlediska je Dlouhý pro Kubu nebezpečnou zátěží, a to dokonce i v případě, že není žádnou jeho loutkou. Může ho to v boji o krále občanských demokratů i ve volbách oslabovat. Navíc v sobotním rozhovoru v deníku Právo Kuba nepochopitelně říká, že ani za současné tragické situace není nutné, aby byl další kongres ODS volební, že by to stačilo udělat až po volbách. Nestačilo.

Strana musí jednoznačně vědět, kdo stojí v jejím čele, kdo přebírá odpovědnost a kdo bude také trpět za porážku ve volbách.

Dalším člověkem, o kterém se v souvislosti s předsedou ODS hovoří, je exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Nevýrazný, do sebe zahleděný muž, který si neustále fouká vlastní bolístky a tváří se věčně mladě. Typově nevypadá na politika, který by dokázal za sebou strhnout členskou základnu. Podobně jako u Kuby, i za ním vykukuje, tentokrát plzeňský, kmotřík Roman Jurečko.

Zda by se mohla do čela ODS postavit Miroslava Němcová, která se teď obětovala pro stranu a je ochotna vést vládní kabinet, je otázkou, zejména pro ni samotnou. Má sice u občanských demokratů respekt i podporu, ale ta je hodnocena nejvýše na post místopředsedkyně. Takže ani ona ne?

Poněkud podceňovaný bude zřejmě v tomto souboji dnešní ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Na část veřejnosti působí totiž někdy rozpačitým dojmem, ale přitom je to sečtělý intelektuál s dobrou právnickou průpravou, který má jasné ideje a o podstatě politiky ví toho hodně.

Jedním z možných kandidátů na předsedu by mohl být bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda. Na voliče by jeho jméno fungovalo dobře, ale zatím si nestačil vybudovat v ODS silnější pozici v jiných regionech mimo metropoli, protože ho neustále vyčerpává boj s pražskými kmotry. Mohl by posloužit jako žolík, kdyby se některé jiné stranické skupiny vzájemně vyšachovaly ze hry.

Opakovaně se bude také hovořit o Jaroslavu Kuberovi či dalších výrazných tvářích ODS. U Kubery platí to samé, co u Němcové – nejdříve musí chtít oni, jinak nic nefunguje.

Pokud chce ale ODS ve volbách dosáhnout na výsledek zaručující alespoň přijatelnou prohru, tak se musí zbavit ještě mnoha lidí. Například ministra zemědělství Petra Bendla, který je starým dobrý známým lobbisty Ivo Rittiga. Když se tak nestane, nemůže strana očekávat hlasy od mladších voličů a vzdělané střední třídy. Zatím i v tomto ODS působí po odstoupení Nečase bezradně a nejistě.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…