Vít Klíma: Češi už zase mají naděláno v kalhotách

05.04.2016 10:27

Stačila jedna krátká návštěva čínského prezidenta v Praze, aby si Češi strachy načůrali do kalhot v obavě, že se stanou čínskou kolonií.

Vít Klíma: Češi už zase mají naděláno v kalhotách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Video prohlídku z pompézního přivítání čínského prezidenta ve Velké Británii si můžete prohlédnout ZDE.

Připomínám jen, že čínský prezident před ČR navštívil Velkou Británii. Angličané mu podkuřovali, jak nejvíce mohli, dokonce se projel v pozlaceném kočáře s královnou, ale ani jednoho Brita nenapadla obava, že se jejich země stane čínskou kolonií. To samé platí i o USA, Francii, Německu a dalších západoevropských zemí. Z důvodů, které neznám to o Češích neplatí.

Zahraniční investoři, kteří v Čechách už podnikají, se bohudík též čínské konkurence nebojí a nohy na ramena rozhodně neberou. Právě naopak, taková Škoda Auto příchod Číňanů pojala jako vynikající investiční příležitost, jak rozšířit svoje podnikání a samozřejmě nebyla jediná.

Jistě se mohu mýlit, ale žádné obavy z toho, že se staneme čínskou kolonií, nemám. Možná je to dáno tím, že jsem měl čtyři roky čínského partnera, díky němuž jsem mohl alespoň laicky poznat Čínu a uvažování Číňanů. Možná je to dáno také tím, že se hlásím k tradicím sebevědomé, bohaté, renesanční Prahy, jako jednoho z důležitých evropských center vědy, umění a obchodu. Obnovení tohoto postavení Prahy je v nejvlastnějším českém národním zájmu. Pověstná česká „předpodělanost“ je cestou k naší nicotnosti ….

Nu a co se týče dodržování lidských práv – je skutečně tak velký rozdíl mezi čínským a tureckým prezidentem? Naším velkým „spojencem“ Erdoganem?

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …