Vít Klíma: Izraelští hackeři se očividně válejí na plážích

18.01.2017 14:12

Minimálně stejný zájem na zvolení Donalda Trumpa jako Rusko, měl i Izrael. Izrael má pro svoji existenci zcela zásadní požadavek, aby nevznikl samostatný palestinský stát. Obamova administrativa naopak existenci dvou samostatných států prosazovala a snažila by se ji prosadit i Hillary Clinton, pokud by vyhrála volby. Na stránky světových médií se v této souvislost dostal komentář Naftaliho Benetta, izraelského ministerstva školství, který se nechal slyšet, že Trumpovým prezidentstvím je „éra existence palestinského státu u konce“.

Vít Klíma: Izraelští hackeři se očividně válejí na plážích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Donald Trump během kampaně dával jasně najevo, že bude podporovat Izrael v řadě kritických problémů, včetně přesunu ambasády USA do Jeruzaléma a nebude Izraelce nutit k diplomatickým jednáním s palestinskými Araby. Zajímavou skutečností je, že hackerská stopa nevedla ani k Izraelcům ani do tradiční hackerské bašty, Číny, ale od prvního momentu do Ruska. Otázka zní, proč vede jen tam, a proč právě teď? Odpovědi mohou být různé. Zkusme vzít v potaz jednu z těch pravděpodobnějších, jíž je tvrdý konkurenční boj mezi USA a Čínou o světovou dominanci. Roli jednoho z nejvýznamnějších jazýčků na vahách, ne-li rozhodujícího, hrají nesporně Rusové. Američané chtějí-li Čínu snáze porazit, musí Rusko buď získat na svou stranu, nebo jej včas zničit. Věštění z křišťálové koule mi moc nejde, takže se na tomto místě omezím na konstatování, že v tuto chvíli nedovedu odhadnout, jakou taktiku Američané vůči Rusku využijí. Nejsem si ani jist, zda to vědí i oni sami. Američané se dlouhých 50 let dívali na Sovětský svaz jako na úhlavního nepřítele a změnit pohled na Rusko „ze dne na den“ pro ně nebude jednoduché.

Číňané plánují převzetí role nejsilnější mocnosti světa přibližně okolo roku 2050 a tak. Američanům už mnoho času na finální rozhodnutí „co s Ruskem“, nezbývá. Polovina čínského vedení předpokládá, že „předání panovnického žezla“ proběhne mírovou cestou a druhá je přesvědčená o tom, že se USA vůdčí role bez boje (války) nevzdá. Zbrojí se tak na všech stranách a pravděpodobnost vzniku války neustále roste.

Svět se vrací do doby před I. světovou válkou, nebo až do prehistorie?

Co je nutné mít neustále na paměti je skutečnost, že po staletích nepůjde o válku ideologickou (ve všech třech velmocích vládne kapitalismus a liší se jen formou vlády), ale obchodní. Vracíme se tak do období před I. světovou válkou, nebo až do prvotně pospolné společnosti, kdy nešlo o nic jiného, než o boj o zdroje. Čím víc jich dovedl dotyčný kmen dobýt a ovládnout, tím větší šanci měl na přežití a tím větší byla i jeho konkurenceschopnost a dominance nad ostatními. Dnes, v 21. století, znovu nejde o nic jiného, než o zdroje, díky nimž bude vítězná velmoc dominovat nad ostatními.
S laskavým čtenářem se jistě shodneme na tom, že nejlepší variantou by bylo mírové řešení, kdyby si Rusko, Čína a USA sedly k jednacímu stolu a rozdělily si mezi sebou zóny vlivu. Obecně platí, že má-li se svět pohnout dopředu, musí se dohodnout především velmoci, a to jako rovné s rovným. Nedohodnou-li se společně, pak ti co budou postaveni „mimo hru“ se začnou bouřit a mohou chtít začít dokonce i válčit. Brzy po inauguraci uvidíme, jak bude vypadat reálná Trumpova politika, a teprve po té se můžeme pustit do zpřesňujících odhadů budoucího vývoje.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…