Vít Klíma: Německo si musí umět ochránit svoje hranice

18.12.2015 14:57

V Čechách se moc nepíše o tom, že je EU dnes prakticky jen součástkou koncernu zvaného Německo O všem podstatném (v Evropě) rozhoduje německá kancléřka a její rozhodnutí, a aby to tak nebylo do očí, posvěcuje je příslovečný ocásek - (jakýkoliv) francouzský prezident.

Vít Klíma: Německo si musí umět ochránit svoje hranice
Foto: wikipedia
Popisek: Německá vlajka.

Němci vůči zbytku Evropy hrají politiku „co je výhodné pro Německo, je výhodné i pro zbytek Evropy. Konečně Řekové slouží jako učebnicový příklad toho, jak přijít o samostatnost a stát se pouhým kolečkem v německém soustrojí. Jakýkoliv koncern, včetně německého, musí být schopen ochránit si své zájmy. Požadavek vzniku Evropské pohraniční stráže chránící koncern Německo, a to i navzdory svým kolečkům ve stroji, je z německého hlediska naprosto legitimní a pochopitelný.

Klíčovým problémem Evropy je, že se jedná o konfederaci a chybí jí akceschopná centrální vláda, která by formulovala a realizovala jednotnou celoevropskou politiku. Roli centrální vlády dnes (šikovně) obsadila ta německá. Může se nám to líbit či nelíbit, ale to je také vše, co s tím můžeme dělat.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …