Vladimír Pelc: Distingovaný D. D.?

23.10.2013 10:10

Do předvolebního boje nyní razantně zasáhl pražský arcibiskup, kardinál katolické církve Dominik Duka. V debatě Radiožurnálu. V souvislosti s darem občanů ČR církvím; nesprávně se ten dar nazývá církevní restituce. Duka totiž chce pro katolickou církev i kus Pražského hradu.

Vladimír Pelc: Distingovaný D. D.?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

I když se před časem s prezidentem V. Klausem dohodl, že ho chtít nebude. Vláda ho dát nechce – její zákonné opatření by tomu mělo zabránit. A prý předvolební pravidla ČRo (Českého rozhlasu) distingovaného Duku, jak proběhlo sdělovacími prostředky, totálně vytočila – redaktorka si ho dovolila pouze upozornit, že v bezprostředně předvolební době podle pravidel ČRo jakékoli návody koho volit nebo nevolit vysílat nelze.

Nemám možnost vystupovat v Radiožurnálu, ale rád bych veřejnosti sdělil, co totálně vytáčí mne.

Především mne totálně vytáčí, že si pan D. Duka dovolí hovořit do politiky – za první republiky existoval zákon zakazující církvím a jejím kněžím ap. politickou činnost, včetně vyslovování návodů, koho volit; nyní takový není. Avšak totálně mne vytáčí, že si reprezentant katolické církve něco takového dovoluje. Je to od něj nemorální.

Totálně mne vytáčí, že katolická církev jako celek, zejména její vedení (našli se i slušní věřící či kněží) podporovala v minulém století všechny fašistické a nacistické režimy, co na světě byly. Začalo to fašistickou Itálií Mussoliniho, pokračovalo fašistickým Francovým Španělskem, fašistickým Portugalskem za diktátora A. Salazara, dále papež Pius XII. podporoval nacistické Německo Adolfa Hitlera, katolická církev podporovala fašistického diktátora v Chile A. Pinocheta.

Aktuálně mne totálně vytáčí nezřízená touha katolické církve po majetku – církev by se měla starat o spásu duší svých věřících, stará se však především o spásu majetku pro sebe.

A totálně mne vytáčejí sexuální skandály kněží katolické církve.

Pokud by byl pan D. Duka, podle některých sdělovacích prostředků, skutečně distingovaný, pak by se měl především čelem postavit k fašizoidní minulosti katolické církve a odsoudit ji a omluvit se obětem fašismu a nacizmu, za které katolická církev neztratila v době jejich vyvražďování ani nikdy později ani slovo, měl by se postavit čelem k její majetkové nenasytnosti, k jejím sexuálním skandálům … teprve pak může kardinál katolické církve poučovat ostatní, co je demokracie a svoboda. Ale k takové sebereflexi katolická církev a osobně pan D. Duka pochopitelně nikdy nedospěje.

Odmítám katolické pojetí svobody v podobě aktivní či pasivní podpory fašistických a nacistických totalitních režimů. Odmítám katolické pojetí svobody jako aktivní či pasivní podpory a krytí pedofilních sexuálních skandálů kněží, jejich pohlavního zneužívání dětí, zejm. chlapců, a mladistvých.

Pan D. Duka v rádiu též vyjevil posluchačům, že už dva roky upozorňuje, že nás v této zemi někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, kterou jsme si vytrpěli a vybojovali, že pokud přijme naše společnost toto opatření (míní tím zákonné opatření vlády, aby katolická církev nemohla dostat darem kus Hradčan), bude vědět, že nežije v demokratickém státě, kde neplatí ani právní řád, ani žádné zásady, a že se vracíme pod rudé prapory se srpem a kladivem…

Nezaznamenal jsem, že by pan D. Duka za poslední dva roky ani nikdy dříve upozorňoval na to, že nás někteří lidé chtějí připravit o všechnu svobodu a demokracii, tedy že by upozorňoval na nebezpečí existující rozsáhlé politické a hospodářské korupce v tomto státě, tunelování a rozkrádání majetku; nezaznamenal jsem, že by pan D. Duka pozvedl hlas proti hospodářskému a morálnímu úpadku země ani za poslední dva, ani za posledních sedm let, nezaznamenal jsem, že by pozvedl hlas, natož pak zakročil proti pachatelům sexuálních trestných činů v katolické církvi.

Ale chápu, že katolické církvi a jejím představitelům jsou milejší jiné prapory, než se srpem a kladivem – … třeba s orlem na svastice … no, a prapor nacistického Německa je znám dostatečně.

A konečně mne totálně vytáčí, že tento národ klidně drží ústa a krok a nechá se ohlupovat frázemi o svobodě a demokracii reprezentanty takových organizací, jako je katolická církev, a nevidí či nechte vidět, že katolické církvi, jejím reprezentantům, jde jenom o politický vliv; kvůli němu majetek potřebuje.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…