Vladimír Pelc: EET - volební trhák ANO

23.01.2016 19:23

Další kolo souboje o elektronickou evidenci tržeb (EET) proběhlo. Kdo uspěl?

Vladimír Pelc: EET - volební trhák ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně pokračovalo třetí čtení zákona o elektronické evidenci tržeb

Opozice vůči tomuto návrhu (ODS, TOP 09, Úsvit − Národní Koalice), které se podařilo schvalování návrhu zákona oddálit, nebo koaliční vláda (ANO, ČSSD, KDU-ČSL)? Vyhrála koalice, nebo přesněji, zvítězilo Babišovo ANO: Bude mít EET jako zaručený trhák pro příští parlamentní volby.

V politické perspektivě uvedená opozice prohrává. Souboj o EET se totiž stane hlavním vnitropolitickým trhákem Babišova hnutí ANO – jiné tak politicky silné téma k dispozici mít nebude. Babišovi se zcela určitě podaří přesvědčit podstatnou část voličů − a už se mu to podle sociologických průzkumů výrazně daří − že hájí zájmy poctivých občanů proti lumpům, darebákům a malverzantům a že oponující politické strany naopak takové darebáky chrání.

Toto jednoduché schéma je propagandisticky atraktivní, má všechny potřebné atributy politické přitažlivosti: Je jednoduché, tím též pochopitelné − i když významná část občanů podstatu EET nechápe; jednoduše a výrazně označuje viníky, pachatele kritizovaného stavu − v politice se přece vždy musí najít vhodný pachatel, na něhož je možné ukázat to je on, kdo nám brání v dobrém vládnutí a vám v lepším životě; uvedené propagandistické tvrzení přitom není verifikovatelné − vhodnost elektronické evidence tržeb je fakticky ověřitelná jen v praxi, i když je zřejmé, že na Balkáně takový systém nefunguje a jinde neexistuje a údaje, které uvádí Babišovo ministerstvo financí o hospodářské výhodnosti EET, jsou jen chiméry.

Většinový volič – já si ho představuji jako občana, jenž se nachází někde kolem vrcholu Gaussovy křivky – rád uvěří, že bude lépe jen tehdy, když ANO takový zákon prosadí. A Babišovo hnutí má o voličské hlasy v příštích volbách vystaráno.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…